Piyasa Yapıcı (Maker) ve Piyasa Alıcı (Taker) Nedir?

2 years ago 85

Kripto para piyasaları, piyasa yapıcılar yani maker’lar ve piyasa alıcılar yani taker’lardan oluşuyor. Piyasa yapıcılar, emir defterinde yer alan ve hemen uygulanmayan alım veya satım emirleri oluştururlar. Anında alım satım yapan yatırımcılara ise taker denir.

Piyasa Yapıcı (Maker) Nedir?

Piyasa yapıcılar, emir defterlerini oluşturan yatırımcılardır ve bu şekilde piyasaya likidite sağlamış olurlar. Yani piyasa yapıcıların genel olarak güncel fiyatın üzerinde ya da altında emir girdikleri ifade edilebilir. Örneğin, Bitcoin fiyatı 20.000 dolar iken 18.000 dolardan alım emri veren bir yatırımcı maker olarak adlandırabilir. Ancak uzman isimler limit emri kullanmanın, emrin bir maker emri olacağının garantisini vermediğini de ifade ediyor.

Bu noktada piyasa yapıcılar, fiyat düşerken de varlığı elinde tutma riskiyle karşı karşıya kaldıkları için, varlık teklifi ile kâr fiyatı arasındaki farktan yararlanırlar. Piyasa yapıcılar, piyasa yapıcı sinyalleri de dahil olmak üzere kar elde etmek için her türlü işlemi kullanır.

Buna ek olarak bu emirler, emir defterine hacim ekler, piyasanın oluşmasına yardımcı olur ve bu nedenle sonraki işlemler için piyasa yapıcı olarak adlandırılır.

Likidite borsalar için önemli bir karşılaştırma ölçütü olduğu için platformlar, yatırımcıları ve çeşitli emirleri çekmek için maker fee’lerde rekabet olduğu söylenebilir. Bu noktada yatırımcılara indirimler de dahil olmak üzere çeşitli avantajlar sunulabilir.

Piyasa Alıcı (Taker) Nedir?

Emir defterine girmeden gerçekleşecek bir işlem emri veren yatırımcılar taker olarak adlandırılıyor ve işlemin tamamının yerine getirilip getirilmemesinin bu noktada önemli olmadığı ifade ediliyor.

Bir piyasa emri verildiğin, bu işlem emir defterine hiç girmediği için piyasa emirleri her zaman taker olarak adlandırılıyor. Bu işlemler, emir defterinden hacim "alır" ve bu nedenle alıcı işlemleridir.

Yani aslında taker olarak işlem yapan yatırımcılar kripto para biriminin güncel fiyatından alım ya da satım yapmayı kabul etmiş oluyor. Taker emirler, likidite sağlamadıklarından borsalar için maker emirlere göre daha dezavantajlı görünüyor ve bu sebeple de taker emirlerinin fee’lerinde kullanıcılara sunmak için çok avantaj olmadığı ifade ediliyor.

Son olarak hem maker’ların hem taker’ların piyasadaki likiditeyi canlı tutmak ve bir piyasanın oluşmasını sağlamak için çok önemli olduğunu ifade etmekte fayda var.

Read Entire Article