Poloniex Borsası OFAC Yaptırımlarını İhlal Ettiği İçin Ceza Ödemeyi Kabul Etti!

1 year ago 53

Kripto dünyasının yıllardır en tartışmalı ismi olan Justin Sun son zamanlarda ABD’nin yakın takibinde. Geçmişte yaptığı ihlaller tek tek ele alınıyor ve sonuncusu nedeniyle ciddi bir ceza ödemek zorunda kaldı. Peki suçu neydi? Devamı gelecek mi? Son OFAC duyurusunun detayları ve daha fazlası.

OFAC Kripto Yaptırımları

ABD bugüne kadar çeşitli nedenlerden yaptırım listesine çok sayıda devleti veya direkt şahsı ekledi. Kripto paraların popülerliğini artırmasıyla yaptırım kanallarına bir yenisi daha eklendi. Rus oligarklar veya İranlı zenginlerin kripto paraları kullanarak paralarını hareket ettirmesinin önüne geçilmek isteniyor. Bu yüzden Tornado Cash’in yasaklandığını ve kurucusunun aylarca gözaltında tutulduğunu gördük.

OFAC yaptırımlarının kripto için en önemli ayağı borsalar ve bugüne kadar kripto para borsalarının çoğu bu konuyu pek de önemsemedi. Hatta sıfır KYC ile işlem yapabildiğiniz borsalar bile vardı. Şimdi OFAC bunların peşine düşüyor ve geçmiş hataların bedelini tahsil ediyor.

Poloniex Borsasına Ceza

Yaptırım gözlemcisi bugün yaptığı açıklamada, kripto borsası Poloniex'in ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlık Kontrol Ofisi (OFAC) ile yaptırım ihlalleri iddialarını çözmek için anlaştığını açıkladı. Borsa 7,6 milyon dolar ceza ödeyecek. OFAC basın açıklamasında, Justin Sun'a bağlı platformun çeşitli yaptırım programlarını yaklaşık 66.000 kez ihlal ettiğini ve Kırım, Küba, İran, Sudan ve Suriye'den müşterilerin Ocak 2014 ile Kasım 2019 arasında toplu olarak 15 milyon dolara kadar işlem yapmasına izin verdiğini söyledi.

Poloniex Ocak 2014'te faaliyete geçmesine rağmen, Mayıs 2015'e kadar bir yaptırım uyum programına sahip değildi. Bir Hazine belgesinde, uyum programının geriye dönük olmadığı ve halihazırda platformda bulunan yaptırım uygulanan yargı bölgelerinden müşterilerin platformu kullanmaya devam etmesine izin verdiği belirtildi.

Kısa süreliğine Circle tarafından yönetilen borsa hali hazırda Huobi’nin de sahibi olan Sun’ın elinde. OFAC bugünkü raporunda, Poloniex'in "iddia edilen ihlallerin çoğu sırasında küçük bir start-up olduğu" ve Circle'ın şirkete sahip olduğu süre boyunca Poloniex'in yaptırımlara uyum programını geliştirdiği gerçeklerinin, cezanın ne kadar ağır olacağını hesaplamada hafifletici faktörler olduğunu söyledi.

Read Entire Article