Preston Van Loon Kimdir? Ethereum Merge İçin Neden Önemli?

2 years ago 91

Bugünlerde Ethereum Merge en sıcak konuların başında geliyor. Neden olmasın ki? Yıllardır yatırımcılar bugünleri bekliyor? Peki yıllardır üzerinde çalışılan bu yükseltmenin arkasında kimler var? Hiç merak ettiniz mi? Preston Van Loon en büyük beyinlerden biri ve Ethereum için çalışıyor. Bugün onun hayatını ve Merge hakkındaki görüşlerini ele alacağız. Detaylar haberimizde.

Preston Van Loon Kimdir?

Preston Van Loon bilgisayar oyunlarıyla büyüdü. Tamam da hepimiz bu oyunlarla büyüdük onu farklı kılan neydi? Olay tam da burada başlıyor, bazı çocuklar farklıdır ve oyunlara diğer kalabalıklardan daha farklı bakarlar.

“Video oyunlarına ilgi duyuyordum. Sonrasında bu oyunlara modlar ve eklentiler kodlamaya başladım. Bir oyunu düzenlemeyi hatta sıkıcı bazı işlemleri otomatize etmeyi çok seviyorum.”

"Grinding for gold", hayatta kalmanız, karakterinizi geliştirmeniz gereken bir rol yapma oyunu olan World of Warcraft'a bir göndermedir. Van Loon, karakterini kontrol edecek, kaynak toplamasını ve dolduğunda bu kaynakları bankaya yatırmasını sağlayacak botları oluşturuyordu.

Gerçekten de onu 2017'de blok zincirlerine ve özellikle Ethereum'a çeken otomatik sistemler oluşturma ve yönetme arzusuydu. O zamanlar Google'da geliştirici olarak çalışan Van Loon, blockchainin yavaş ve pahalı olduğunu düşündü. Bu onu etkiledi ve farklı bakış açısıyla bu alanda çok daha iyi işler yapabileceğini düşündü.

Ethereum ve Preston Van Loon

Beş yıl sonra, Ethereum tarihindeki en önemli sorumluluklardan biri bu işin kolayına kaçmayı seven gence yüklendi. Prysmatic Labs'ın kurucusu olarak, ağın doğrulayıcılarının çalıştırdığı yazılım olan ve en yaygın kullanılan Ethereum konsensüs katmanı istemcisini çalıştırıyor. The Merge gerçekleştiğinde ağın tüm düğümlerinin olması gerektiği gibi uyum içinde çalışmasını sağlamak Van Loon'un görevidir.

Van Loon bir mücevher satıcısının eBay'deki müzayedeleri otomatikleştirmesine yardım etmek dahil çok çeşitli alanlarda bu yeteneğini kullandı. Daha sonra Google onu işe aldı ve sonunda geliştirici olarak çalışmaya başladı. Van Loon, bir arkadaşı ona Ethereum'dan bahsettiğinde Google'da henüz birinci yılını doldurmuştu.

“Nasıl çalıştığına dair birkaç ay sürekli makaleler okudum. Sonunda ona bağımlı oldum. Yıl sonuna kadar Ethereum'a katkıda bulunmanın ve Ethereum'u daha hızlı ve daha ucuz hale getirmenin yollarını arıyordum.”

Van Loon, Buterin'in, blockchainin verilerini bölümlere ayıran ve bir kopyasını elinde tutan herkesin yükünü hafifletmeye yardımcı olan bir teknik olan parçalama (sharding) üzerine yazısını okudu. Buterin, parçalama ile ilgileniyordu çünkü o sırada, özellikle CryptoKitties'in başlangıcında, blockchain tıkandıkça Ethereum işlem ücretleri yoğun bir şekilde yükseliyordu.

Ocak 2018'de Van Loon, Ethereum istemcileri ve parçalama ile ilgili sohbet odalarında mesajlaşmaya başladı. Bu sayede bir bilim araştırma ağının kurucu ortağı ve o sırada bir bilgisayar bilimi öğretmeni olan Raul Jordan ile tanıştı. Birkaç gün sonra New York'ta bir araya geldiler ve Ethereum sharding için bir ekip oluşturabileceklerine karar verdiler.

Van Loon ve Jordan, diğer iki geliştiriciyle birlikte Prysmatic Labs'ı kurdu. İlk hedef, ana Ethereum kod tabanına eklenebilecek bir parçalama uygulaması oluşturmaktı. Bu çalışmalarının üzerinden 2 ay geçmişti ki girişim Ethereum Vakfı'ndan 100.000 dolarlık bir hibe aldı.

Merge ve Preston Van Loon

Onun için PoS geçişi Eylül 2019'da Ontario'da gerçekleşen bir toplantıya kadar gerçekçi gelmiyordu. Orada her biri farklı Ethereum konsensüs katmanı ekiplerinden yaklaşık 40 geliştirici vardı. Client’lerin (istemci)her birinin hisse kanıtı üzerinde bağımsız olarak çalıştığını biliyorlardı, ancak senkronize olup olmayacaklarını bilmiyorlardı. Beş kişiye bağımsız olarak yeni bir dil öğretmeye ve sonra onları aynı odaya koyup birbirleriyle konuşmalarını istemeye benziyordu.

Kiln, Ropsten, Sepolia ve Goerli test ağları The Merge'den geçmiştir ve tam Proof-of-Stake kodunu çalıştırmakdır. 2019 yılında üzerine kafa yordukları şey artık gerçeğe dönüşmüştü.

“Zor kısmın bittiği bu noktada, tüm testleri zaten yaptık. Bu konuda harika hissediyoruz. Artık her şey çalışıyor.”

Van Loon, bir şeyler ters gittiğinde, örneğin istemcilerin/clientlerin senkronizasyonu bozulduğunda veya konsensüs mekanizması, işlemleri kimin gerçekleştireceği konusunda anlaşamazsa, gerçekten bir yedekleme planı olmadığını kabul etti. Çalışmaması gibi olası olmayan bir durumda, çekirdek geliştiriciler bunu geri almak için bir geri dönüş yayınlayabilir, dedi.

Read Entire Article