Ripple Davası Nasıl Gidiyor? SEC Mücadelesi Ne Zaman Bitecek?

2 years ago 135

Kripto endüstrisi için büyük öneme sahip bir vaka olan Ripple davası aylardır devam ediyor. 2020 sonundan bu yana sürekli yeni gelişmeler oluyor. SEC, süreci uzatmak ve zaman kazanmak için bugüne kadar her şeyi yaptı. En yaşlı ve tecrübeli elemanlarıyla süreci kendi lehine çevirmeye çalıştı. Peki dava bittiğinde kazanan taraf olabilecek mi?

Ripple Davası Neden Önemli?

Aralık 2020’de Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, en önde gelen şirketlerinden biri olan Ripple’ın yanı sıra firmanın iki üst düzey yöneticisine dava açarak kripto endüstrisine adeta “ben buradayım” dedi. Ripple ve yöneticilerinin XRP tokeni şeklinde lisanssız menkul kıymetler satıp satmadığına dair ortaya çıkan dava hem şirket hem de daha geniş sektör için varoluşsal bir tehdit oluşturuyor. Bir yargıç XRP’nin bir menkul kıymet olduğu sonucuna varırsa, Ripple büyük olasılıkla çökecek ve karar SEC‘e diğer blockchain projelerinin peşinden gitmek için güçlü bir silah verecektir.

Bu baskıya rağmen, Ripple anlaşmayı reddetti. Bunun yerine, agresif bir yasal savunma oluşturarak ve kurumun şüpheli davranışlarını kamuoyuna açıklayarak SEC üzerindeki durumu değiştirmeye çalıştı. Şimdi, başlamasından yaklaşık bir buçuk yıl sonra, dava kritik bir dönemeçte.

Ripple Davası Nasıl Gidiyor?

Şirketler bir SEC davasıyla karşı karşıya kaldıklarında, genellikle kavga etmek yerine anlaşırlar. Bunun nedeni, SEC’in yalnızca güçlü argümanlara sahip olduğunda dava açmasıdır. Aynı zamanda anlaşma her zamanda daha az maliyetlidir. Ancak para, Ripple için bir sorun değil. Şirket, XRP satarak muazzam meblağlar elde etti, yani eski SEC Başkanı Mary Jo White da dahil olmak üzere ülkenin en iyi menkul kıymetler avukatlarını işe almak için gerekli kaynaklara sahip.

Ancak bazılarının da belirttiği gibi, dünyanın en iyi avukatları, açıkça haksız olan bir sanığa yardım etmeyecektir. Ripple’ın şansına şüpheyle bakan kripto avukatı Stephen Palley, geçen yıl verdiği demeçte, “Mary Jo White’ı işe almak anlamsız bu sadece çok paraları olduğu anlamına geliyor. Süslü hukuk firmalarını işe alabilirsiniz … ancak kanun kanundur” dedi.

Bununla birlikte, Ripple‘ın hukuk ekibi, eski bir SEC yöneticisi Bill Hinman’ı görevden alma hakkını kazanmak ve ajansı bazı iç müzakerelerini tanımlayan belgeleri teslim etmeye zorlamak da dahil olmak üzere, davanın ilk aşamalarında bazı önemli zaferler elde etti. Dahili SEC toplantılarının tutanakları da dahil olmak üzere belgelerin belirli içerikleri henüz kamuya açıklanmamış olsa da ajansın kripto politikasının keyfi ve belirsiz olduğunu iddia etme konusunda Ripple’ın elini güçlendirmesi muhtemeldir.

Bu arada, ajansın eski kurumsal finans direktörü Hinman hakkındaki ifşaatlar SEC için utanç verici olabilir. SEC tarafından Ripple davasında sunulan belgeler, ajansın Hinman’ı konu Ethereum’a geldiğinde kendi başına hareket eden haydut bir ajan olarak göstermeye çalışacağını öne sürüyor.

SEC Mücadelesi Ne Zaman Bitecek?

Sonuç olarak, davanın ön duruşma aşamasında Ripple‘ın SEC’in ne gibi eksiklerini tespit ettiği henüz net değil. Hinman konusu önemli ve kurumun kripto paralar konusunda keyfi hareket ettiğine dair güçlü deliller var. Tek sorun yargıcın da bunları güçlü deliller olduğuna inanması gerekiyor.

Bu arada Yargı Netburn, Ripple CEO‘su Brad Garlinghouse ve kurucu ortağı Chris Larsen’in sözde görevden alma hareketiyle aleyhindeki davayı reddetme girişimlerini reddetti. Bu, SEC’in davanın daha da ilerlemesine izin vermek için erken aşamalarda yeterli kanıt sunduğu anlamına gelir ve yöneticilerin kişisel olarak yasal tehlikede olduğu anlamı çıkarılabilir.

Davada dosyalanan en son programlara göre, yargıcın özet karar önergeleri hakkındaki kararının 2023’ün başlarında gelmesi muhtemel. Kongre’de yeni kripto mevzuatının duyurulması (en erken 2023’ün ortalarında gelmesi beklenen bir şey) hakimin kararı muhtemelen sektör için bir dönüm noktası olacak.

Read Entire Article