Ripple (XRP) Davasında Son Durum! Yeni Açıklamalar Var!

2 years ago 86

SEC, Ripple ve yatırımcılarının tepesine adeta bir karabulut gibi çöktü. Yaklaşık 19 aydır XRP fiyatı baskılanıyor. Peki Ripple davasında son gelişmeler neler? Davanın kazanan tarafı kim olacak? XRP yazı hazırlandığı sırada 0,374 dolardan alıcı buluyor. Davayla ilgili son gelişmeler ve önemli açıklamaları ele alıyoruz. İşte detaylar.

Ripple Dava Açıklaması

Ripple genel danışmanı Stuart Alderoty, SEC'in standart piyasa düzenlemelerini uygulamasında "saçmalık" görüyor. Geçmişte de Ripple yetkilileri SEC’in genel tutumunu saçmalık olarak nitelendirmişti. Stuart tam olarak şunları söyledi;

Kripto para piyasalarının SEC yargı yetkisine boyun eğmesi gerektiği söyleniyor. Bu bana fazlasıyla mantıksız geliyor. Adeta bu, elektrikli araba sürücülerinin emniyet kemerine ihtiyacı olmadığını söylemek gibidir. Aslında bu, elektrikli araba sürücülerini cezalandırmak için SEC'in sahip olduğu ve kontrol ettiği benzin istasyonlarını kullanmasını yasaklaması gibidir”.

[caption id="attachment_170573" align="aligncenter" width="994"] Stuart Alderoty[/caption]

SEC, kendi yargı bölgesinde faaliyet gösteren çok sayıda kripto şirketine dava açtı. Bu sıralar altcoinleri menkul kıymet olup olmadığına göre sınıflandırmakla meşgul. Son açılan Coinbase davasında AMP Token “menkul kıymet” şeklinde tanımlandığı için Binance US bunu 15 Ağustos tarihinde delist edeceğini duyurdu.

SEC Kripto Açıklamaları

SEC Başkanı Gensler için bugünlerde istifa kampanyası düzenleniyor. Yaygın kanaatin aksine Gensler kripto paralar, blockchain ve Bitcoin konusunda son derece yetkin bir isim, hatta 2018 yılında MIT’de verdiği yüzlerce saat süren Bitcoin ve Blockchain derslerine halen internette ulaşabiliyorsunuz. Gensler, Bitcoin’e ve onun teknolojisine saygı duyuyor hatta yıllardır takdir ediyor. Ancak kripto paraların maske olarak kullanılarak vatandaşların mağdur edilmesine tahammülü yok.

Yakın zamanda SEC Başkanı şunları söylemişti;

“Bir şirket yatırımcıları koruyan ve piyasa düzenlemelerimizin standardını karşılayan bir kripto piyasası kurarsa, insanların o piyasaya daha fazla güven duyması daha olasıdır.”

Bununla birlikte, Gensler, daha fazla güvenin tam olarak nasıl inşa edileceğine dair bir yol haritası sunmadı. Bu amaçla Alderoty, yakın tarihli bir makalesinde SEC'in yaklaşımını "zorbalık" olarak nitelendirirken, ABD'den gelen "mantıklı" kripto düzenlemesine olan acil ihtiyacın altını çizdi.

SEC bir taraftan kripto şirketlerini kendileriyle çalışmaya davet ediyor. Öte yandan “yasal olmayanla” ilgili net bir çerçeve sunmuyor. Bugün bile ABD yargı sınırı içinde hangi kripto paraların menkul kıymet olup olmadığıyla ilgili net bir görüş yok. Gensler, Bitcoin ve Ethereum gibi birkaç varlık hariç büyük çoğunluğunun “menkul kıymet” olduğunu söylese de kafa karıştıran başka açıklamalar var. Örneğin bu hafta Coinbase CEO’su katıldığı bir röportajda altcoin listeleme şartlarına değindi. Menkul kıymet sınıfındaki varlıkları SEC ile koordineli hareket ederek listelemediklerinin de altını çizdi. Fakat Coinbase borsasında 210 farklı kripto para 577 farklı paritede işlem görüyor. Bu rakamlar Gensler’in “büyük çoğunluk” kavramına uymuyor.

Read Entire Article