Risk ve Getiri: Finansal Yatırımın İki Temel Bileşeninin Etkileşimi

2 years ago 84

Finansal yatırımda risk ve getiri, kar elde etmek için dikkate alınması gereken iki önemli faktör. Risk, bir yatırımda para kaybetme olasılığı, getiri ise bir yatırımdan kazanılan para miktarı olarak tanımlanabilir.

Risk ve getiri arasında doğrudan bir ilişki var: Risk ne kadar yüksekse, potansiyel getiri de o kadar yüksek olur. Ancak, yatırım kötü giderse para kaybetme şansı da var. Bu nedenle, herhangi bir alanda, özellikle de kripto para biriminde herhangi bir yatırım yapmadan önce hem riski hem de getiriyi anlamak önemli, çünkü kripto paralarda herhangi bir ülkeden resmi bir destek yok. Yapılan açıklamalara göre kripto para birimlerine yapılan yatırımlar, varlıkların düzenlenmemiş konumlarından ve artan popülaritesinden yararlanan dolandırıcılar için birincil hedef.

Yatırımcılar seçeneklerini dikkatlice tartmalı ve hangi yatırımların riske değer olduğuna karar vermeli. Bazı insanlar daha yüksek getiri elde etmek için daha fazla risk almaya istekliyken, diğerleri güvenli işlem yapmayı ve yalnızca düşük riskli girişimlere yatırım yapmayı tercih eder. Bu tamamen kişinin almak istediği riske bağlı.

Kripto Paralarda Risk ve Getiri Arasındaki İlişki Nedir?

Genel olarak, daha fazla yatırım riski almak, daha büyük yatırım getirileri elde etmenin tek yolu olarak görülüyor.

Risk-getiri dengesi, başarılı yatırımın temel ilkesi. Para piyasası menkul kıymetleri, tahviller, kamu hisse senetleri, özel sermaye, özel borç dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere çok sayıda farklı varlık sınıfı ve yatırım türü var.

Bu varlık sınıflarının her biriyle ilişkili yatırım riski, kripto varlıkları dışında değişir. Karlı bir proje belirlemenin çok zor olması ve hangilerinin dolandırıcılık niyetiyle yapıldığının belirlenmesinin zor olması gerçeği nedeniyle bu sektördeki riskin diğer sektörlere göre çok daha yüksek olduğu söylenebilir.

Aslında 2021'den bu yana FTC'ye bildirilen tüm kripto dolandırıcılık kayıplarının 575 milyon dolarını sahte yatırım fırsatları oluşturuyor -ve bu da diğer tüm dolandırıcılık türlerinden çok daha fazla.

Bu nedenle yatırımcılar, yaptıkları yatırımı tam olarak anladıklarından emin olmalı ve plan/son yatırım konusunda gerekli özeni göstermeli. Yanlış bir yatırım yapmaları durumunda herhangi bir yasal güvence bulunmadığından, risk yalnızca yatırımcılara ait. Bu, yatırımcıların sektörde yaygın olan kötü niyetli girişimlere karşı kendilerini korumaktan tamamen sorumlu oldukları anlamına geliyor.

Risk Yönetimi

Yatırım riskini ortadan kaldıramazsınız. Ancak tamamen karamsar olmaya da gerek yok, yatırımcılar projenin arkasındaki ekiple ilgili araştırmalar yaparak tamamen meşru bir proje bulabilir.

Açıklamalara göre işin teknolojik karmaşıklığı nedeniyle projenin ekibinin başarısı için çok önemli. Bu nedenle, ister teknik incelemede ister web sitesinde yer alan proje dokümantasyonu ekibin bir tanımını sağlamıyorsa, yatırımcı bu projeden uzak durmalı.

Ayrıca projenin ciddiyeti, kullanıcıların proje hakkında veya projede herhangi bir sorun olduğunda soru sormak için ekiple nasıl kolayca iletişime geçebilecekleri ile gösteriliyor.

Açıklamalara göre Chocodoge, Dogechain için oluşturulan ve işbirlikçileri DoggyTomb ile yakın zamanda yaşanan bir olayla karşı karşıya kalan bir NFT oyun projesi. DoggyTomb akıllı sözleşmesindeki sorunlar nedeniyle kullanıcıları para çekemedi veya para yatıramadı.

Bir anormalliğin keşfedilmesinin ardından, ChocoDoge, sosyal medyadaki kullanıcılarına, KIB ve USCD olan doğrulanmış akıllı sözleşmelere sahip 2 havuzun explorer’dan kaldırılmasını geçici olarak öneriyor. ChocoDoge, kullanıcıların onaylanmamış akıllı sözleşmelerden para çekmede sorun yaşadıkları için, kullanıcıların mümkün olan en kısa sürede geri çekilmeleri için kullanıcı arayüzü geliştirmeyi teşvik ediyor ve kullanıcılarına akıllı sözleşmede sıkışıp kalan parayı tazmin etmek için hızla DoggyTomb ile iletişime geçtiler.

Herhangi bir sorun olduğunda, bir dolandırıcılık projesi kullanıcılarla olan bağlantısını kesiyor (tüm kişi hesaplarını, web sitelerini ve ayrıca projeleri kapatıyor), bu aynı zamanda bir kripto rug pull dolandırıcılığının işaretlerinden biri olarak görülüyor. Corgi Finance ($COG) bu işaretleri taşıyan en son proje olarak nitelendiriliyor. Corgi Finance'nin (@Corgifinance_) twitter hesabı silindi ve web sitesi şu anda geçersiz bir sertifika gösteriyor.

Potansiyel bir yatırımcı ekiple iletişime geçemezse, projenin ciddiyetinden şüphe etmek için neden olacağı ifade ediliyor. ChocoDoge’da ise soru sormak veya proje hakkında ek bilgi almak için arkadaki ekiple iletişime geçmenin oldukça basit olduğu dile getiriliyor.

Öte yandan Dogechain, piyasaya sürülmesinden yaklaşık 4 gün sonra, ilk günlerinden bu yana, 600'den fazla Dapp akıllı sözleşmesi yayınladı. Bundan sonra Dogechain, yerel DC tokeninin ilk kullanıcıları için airdrop’u duyurduğunda, topluluk üzerindeki etkisini göstermek için tekrar daha fazla ipucu gösterdi. Dogechain’in doğru yönde hareket ettiği ve hızla büyüdüğünün aşikar olduğu ifade ediliyor. Defi'deki en üst düzey Dapp kurucularının mevcut çok sayıda kullanıcısı ve büyük medya desteği ile DogeChain, yatırım yapmaya değer bir proje olan potansiyel bir oyun alanı olma yeteneğine sahip olabilir.

Bunlara ek olarak yukarıda belirtilen dolandırıcılık göstergelerinden herhangi birinin bulunması, bir projenin hileli olduğunu kanıtlamaz. Bununla birlikte, bir yatırımcı, bu göstergelerin farkındaysa, özellikle kripto varlık ekosisteminde yaygın olan dolandırıcılıkla ilgili yatırım risklerini daha iyi idare edebilir.

Sorumluluk Reddi: Bu makale sponsorlu bir yazıdır. CoinTürk, bu makale içeriğinde geçen herhangi bir ürün ya da hizmetle ilgili hasar ya da kayıplardan sorumlu değildir ve sorumlu tutulamaz. CoinTürk, bu sponsorlu yazıda adı geçen şirket ve şirketin sunduğu ürün veya hizmetlerle ilgili olarak okuyucuların kendi araştırmalarını özenle yapmalarını şiddetle önermektedir.
Read Entire Article