RSI Nedir? Nasıl Yorumlanır?

2 years ago 104

Göreceli güç endeksi (RSI), teknik analizde kullanılan bir momentum göstergesidir. RSI (Relative Strength Index), bir varlık fiyatındaki yüksek değerli veya düşük değerli koşulları değerlendirmek için varlığın son fiyat değişikliklerinin hızını ve büyüklüğünü ölçer.

Göreceli Güç Endeksi Nedir?

Gösterge, J. Welles Wilder Jr. tarafından geliştirilen ve 1978'de yazdığı Teknik Ticaret Sistemlerinde Yeni Kavramlar kitabında tanıtılan RSI, sıfırdan 100'e kadar bir ölçekte bir osilatör yani çizgi grafik olarak görüntülenir.

RSI, varlıkların, aşırım alım ya da satım bölgelerinde olduklarını göstermenin yanı sıra fiyatlardaki geri çekilme ya da trendlerin tersine dönmesini yorumlamak için de kullanılabilir. Geleneksel olarak, 70 veya üzeri bir RSI okuması aşırı alım durumunu gösterir ve 30 veya altındaki bir okuma aşırı satım durumunu gösterir.

RSI Nasıl Yorumlanır?

Bir momentum göstergesi olarak göreceli güç endeksi, fiyatların yükseldiği günlerde bir kripto para biriminin gücünü, fiyatların düştüğü günlerdeki gücüyle karşılaştırır. Bu karşılaştırmanın sonucunu fiyat hareketiyle ilişkilendirmek, yatırımcılara bir menkul kıymetin nasıl performans gösterebileceği hakkında fikir verebilir. Diğer teknik göstergelerle birlikte kullanılan RSI, yatırımcıların daha bilinçli yatırım kararları vermelerine yardımcı olabilir.

RSI’da iki adımlı bir hesaplama yöntemi kullanılıyor:

Bu hesaplamada kullanılan ortalama kazanç veya kayıp, geriye dönük dönem boyunca ortalama kazanç veya kayıp yüzdesidir. Formül, ortalama kayıp için pozitif bir değer kullanır. Ortalama kazanç hesaplamalarında fiyat kaybı olan dönemler sıfır olarak kabul edilir. Ortalama kayıp hesaplamalarında fiyat artışlarının olduğu dönemler sıfır olarak kabul edilir.

RSI hesaplandıktan sonra, RSI göstergesi bir varlığın fiyat tablosunun altına çizilebilir. Yükseliş günlerinin sayısı ve boyutu arttıkça RSI yükselecektir. Düşüş günlerinin sayısı ve boyutu arttıkça düşecektir.

RSI’da öncelikle fiyat yükseliş eğilimindeyken yükseliş sinyalleri ve bir varlık düşüş eğilimindeyken düşüş sinyalleri kullanmak, yatırımcıların piyasalarda oluşturabileceği yanlış alarmlardan kaçınmasına yardımcı olabilir. Buna ek olarak genel anlamda RSI, MACD ile birlikte kullanılan bir göstergedir.

Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Read Entire Article