Rusya’nın Ukrayna’ya savaş açmasıyla Ruslar, birçok yaptırım ile karşı karşıya kalmışlardı. Özellikle SWIFT’in Rusya’ya kısıtlama getirmesi, kripto borsalarından gelen tepkiler ve Rus kullanıcıların engellenmesi bu tarz yaptırımlara örnek olabilir. SWIFT’in kısıtlamalar getirmesi hem Rusya’yı hem de onunla geleneksel fiat para birimleri ile ticaret yapan ülkeleri etkiledi. Ancak Ruslar buna çözümü altın ve Bitcoin ile bulmak istiyor.
Altın ve Bitcoin İle Enerji
Özellikle kısıtlamalar sonrası ülkeler, Rusya’yla petrol ve doğalgaz alışverişinde de zorluklar yaşıyor. Bu hem petrolün ve doğalgazın fiyat artışına sebebiyet veriyor hem de kısıtlı enerji kaynaklarıyla ülkeleri zor durumda bırakıyor.
Rus Parlamentosu’nun Bütçe Başkanı Pavel Zavalnıy, kendileriyle enerji alışverişini kesen ülkelerin altın ve Bitcoin (BTC) ile alışverişe tekrardan başlayabileceklerini söylüyor. Zalvanıy, Moskova’da düzenlediği basın toplantısında kendilerine dost kalan ülkeler için Ruble ile devam edebileceklerini ancak diğer ülkeler içinse çözümün altın ve kripto olduğunu vurguluyor.
Küresel Çözüm: Kripto
Kripto para birimleri, küresel kriz ve sorun anlarında bir çözüm olarak görülebiliyor. Uzmanlar, merkezi olmayan sistemiyle dikkat çeken kriptoların, uluslararası kullanımda hız ve verim olarak öne geçtiğini de bildiriyor. Ayrıca uzmanlar, kısıtlama durumlarının da ötesinde enflasyondan, faiz artışlarından ve yatırımları koruma planı olarak kripto para birimlerini ve kripto borsalarını öneriyor.
Yeni dünya düzenine evrilen küresel finans sistemi, Web2’den Web3’e, geleneksel finanstan DeFi’ye, fiat para birimlerinden kriptolara dönüşümün gerisinde kalmıyor. Finans ve ticaret de artık kriptoları çözüm olarak kullanmasıyla dikkat çekiyor. Uzmanlar, kriptoların ve diğer dijital varlıkların benimsenmesi arttıkça bu çözümün yeni trend haline geldiğini savunuyor. Ayrıca hükümetler ve kurumsal kuruluşlar da bu çözüme artık yavaş yavaş sıcak bakmaya başlıyor ve kendi dijital para birimlerini oluşturmaya çalışıyor.