Rusya, Ödemelerde Kripto Paraların Kullanımının Yasaklanmasında İlk Adımı Attı!

2 years ago 102

Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Devlet Duması'na bir hafta önce sunulan yasa tasarısı, ilk okuma adımının ardından kabul edildi. Yasa tasarısının kabul edilerek kanunlaşması halinde, ürün veya hizmetler için ödemelerde kripto paralarının kullanımı yasaklanacak.

Hedefte DFA'lar Var

Devlet Duması Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov tarafından desteklenen yasa tasarısı, çekimser oyların çoğunlukta olduğu oylamanın ardından kabul edildi. Yasa tasarısı, Dijital Finansal Aktiflerle borsa yöneticilerinin, parasal bir vekil olarak kripto para kullanımını içeren herhangi bir anlaşmayı durdurma yükümlülüğünü öne sürüyor. Ayrıca, federal yasalar tarafından öngörülen durumlarda yasağın kaldırılabilmesi söz konusu.

Hukuk uzmanları, dijital hakların ve token'ize edilmiş varlıkların düzenlenmesi üzerinde baskı oluşturacağını öne sürerek yasa tasarısını eleştiriyor. Yasa tasarısındaki ana kavramsal sorunlardan biri olarak, ödeme yöntemi olarak kripto paraları değil de token'lar olarak bilinen ve genellikle menkul kıymet token'ları olarak kullanılan DFA'ların ele alınıyor olması öne çıkıyor. Yasa tasarıyla ilgili bir diğer sorun ise "parasal vekil" teriminin. Tasarı, DFA'ların parasal vekil olarak kullanılmasını yasaklamayı amaçlarken, Rus yasalarında ikinci terim için net bir tanım bulunmuyor.

Tasarı, ayrıca dijital finansal varlıkların çıkarıldığı bir finansal platform, yatırım platformu veya bilgi sistemi olarak gevşek bir şekilde tanımlanan bir "elektronik platform" kavramını da tanımlıyor. Elektronik platformlar, ulusal ödeme sisteminin bir parçası olarak kabul edilecek ve merkez bankası siciline kayıt edilmek zorunda kalacaklar. Elektronik platformlar, DFA'larla yapılan her büyük işlem için de kendi kaydını tutacak.

İki Önemli Yasa Tasarısı için Bekleyiş Sürüyor

DFA'lara ilişkin mevcut yasa 2021'de yürürlüğe girdi ve 2022'nin Mayıs ayında DFA'lara ilişkin vergi değişiklikleri Devlet Duması'ndaki ilk okumadan geçti.

Diğer iki önemli yasa tasarısı için ise bekleyiş sürüyor ve yasa tasarılarının yasama sürecindeki yolculuğu devam ediyor. “Dijital Para Birimi Üzerine” isimi yasa tasarısı genel olarak kripto paralar için düzenleme çerçevesini tanımlarken, “Rusya Federasyonu'nda Madencilik Üzerine” isimli yasa tasarısı ise madenciler için yönergeleri belirleyecek.

Read Entire Article