Sebebi Buydu! Bitcoin Fiyatı 30.000 Dolardan Neden Düştü?

1 year ago 59

Kripto para yatırımcıları özellikle son birkaç haftadır Bitcoin fiyatındaki anormalliği anlamaya çalışıyor. Yılık ilk aylarında başlayan yükseliş ani düşüşlerle baltalandı. Şimdiyse fiyatın istikrarlı biçimde düştüğünü görüyoruz. Hacimli alımlarla Ocak ayında yükselmeye başlayan Bitcoin fiyatı olumlu gelen verilere rağmen neden düşüyor?

Bitcoin (BTC) 2023 Yorumu

Kral kripto para birimi Kasım ayındaki çöküşün ardından güzel bir Ocak başlangıcı yaptı ve oldukça hızlı yükseldi. Bu harikaydı, aniden fiyatın birkaç bin dolar yükseliyor olması yatırımcıları heyecanlandırıyordu. Üstelik hacimler de artmaya başlamıştı. Fakat son 2 aydır özellikle ani düşüşler görüyoruz. Mart ayındaki satışlar, Nisan düşüşü, bu ayın ikinci haftasında ivme kazanan satışlar. Bunların hepsi pozitif gelen makroekonomik verilere rağmen yaşanıyor.

Peki pozitif gelen verilerden kastedilen ne?

  • ABD enflasyonu Nisan ayında da düştü.
  • Fed faiz tavanına ulaşmak üzere olduklarının ilk resmi sinyalini verdi.
  • Bugün gelen ÜFE verisi enflasyondaki düşüşün devam edeceğini söylüyordu.
  • Bankacılık kriziyle gelen kredi sıkılaşmasını etkileri net biçimde görülmeye başlandı. Tavanın %5,75 (en abartılı Fed üye tahminleri) olarak hedeflendiğini düşünürsek kredi sıkılaşmasının 25-50bp etkisiyle Haziran ayında “faiz tavanına ulaştık” mesajı verilebilir.

Tüm bunlar 2022 yılındaki Fed kaynaklı piyasa çöküşünün artık tersine dönmek üzere olduğunu gösteriyordu.

Bitcoin Fiyatının Düşüş Sebebi

Peki buna rağmen biz neden Bitcoin fiyatının 30.000 doları koruyamadığını gördük? Bunun temelde iki nedeni var. Birincisi büyük piyasa yapıcı şirketler Ocak ayındaki kadar merkezi borsalarda etkin değiller. Yani pazardan çekildiler. Özellikle ABD merkezli borsalarda ciddi piyasa derinliği sorunu var ve bunu Bitcoin fiyatındaki 500 doları aşan farklardan net biçimde görüyoruz. June ve Jump Crypto birkaç aydır ABD’deki düzenleyici ortamın getirdiği risk nedeniyle piyasaya likidite sağlamıyor.

Yani emir defterleri artık ağırlıklı olarak yatırımcılar tarafından dolduruluyor. Bu da birkaç milyon dolarlık ani satışların bile fiyatı 100-130 dolar düşürmesine neden oluyor.

Peki yukarıda anlattığımız Ocak yükselişine dönersek hacimli alıcılara ne oldu? Birkaç saatte 3 milyar dolara yakın alım yapan yatırımcılar nerede?

Cryptoquant tarafından derlenen UTXO Yaş Bantları (BTC tutan cüzdanların bunu ne kadar süredir satmadığı "yaşı" ifade eder) analizi bunun cevabını veriyor. Analiz sonucunda, UTXO'ların kayda değer bir kısmının kısa vadeli yatırımcı yaş bantlarına, özellikle de 3 ay ila 6 aylık UTXO Yaş Bandına düştüğü gözlemlendi.

Bu gözlem, bu ay boyunca bu yaş bandında 266.000 UTXO'luk bir düşüşle destekleniyor. Bu düşüş, Kasım ve Ocak ayları arasında edinilen yaklaşık 266.000 BTC’nin 1-11 Mayıs tarihi arasında satılmasıyla tetiklendi.

22 Kasım ve 23 Ocak tarihleri arasında edinilen yaklaşık 266.000 BTC aynı hızda satıldı. Son yükselişi tetikleyen alıcıların satışları ve kısa vadeli yatırımcıların likidite kıtlığını görüp yaptığı satışlar bugün Bitcoin fiyatının bu seviyelerde olmasını sağladı. Peki neden satıyorlar?

  • ABD’nin düzenleyici baskının katlanarak artmasından endişe ediyor olabilirler.
  • Fed’in faiz artırımlarına bir süre daha devam edeceğini tahmin ediyor olabilirler.
  • Fed faiz indirim süreçlerinde yaşanan resesyonun kripto paralarda da yıkıma neden olacağını düşünebilirler.
  • Piyasadan çekilen piyasa yapıcıların orta vadede hacimsiz, düşüş yönlü bir piyasaya neden olacağına inanmış olabilirler.

Ve daha birçok sebebi olabilir. Kısa vadeli yatırımcıların yaptığı satışlar bize dip bölgenin yakın olabileceğini de söylüyor. Eğer 25.000 dolar seviyelerine kadar devam eden bir düşüş görürsek ve eğer bu fiyat seviyesi onlara cazip gelirse yeniden yükseliş için gerekli talep toplanabilir.

Read Entire Article