SEC Acımıyor: Kim Kardashian’a Milyon Dolarlık Kripto Para Cezası!

1 year ago 69

Kripto para karşıtlığı zirveye ulaşırken, özelikle ABD'i kurumlar sektördeki şirketleri, projeleri ve reklamları hedef alıyor.

Kardashian, 1,26 Milyon Dolarlık Cezayı Ödemeyi Kabul Etti

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) son günlerde Ripple (XRP) davası ve başkan Gary Gansler'ın Merge sonrası Ethereum'a (ETH) yönelik açıklamaları ile gündemde idi. Ancak kurum bugün çok farklı bir gelişme ile dünya basınında yerini aldı. SEC, geçen sene Kim Kardashian'ı kanun dışı şekilde kripto menkul kıymet tanıtımı yapmakla suçlamıştı. Ünlü TV yıldızı EthereumMax'ın tanıtımını yapmıştı. 24 Mayıs-29 Mayıs 2021 arası EthereumMax’in fiyatı yüzde 1400’den fazla değer kazanmıştı. Daha sonra altcoin, 12 Haziran’a kadar  bu seviyeden yüzde 85 düştü. Bu düşüşten iki gün sonra Kardashian, Instagram mesajını paylaştı. Bu paylaşımın ardaından alım satım faaliyeti aniden ivme kazandı ve fiyat sonunda tekrar yüzde 70 düştü. Sonrasında ise  toparlanamadı.

280 milyon takipçili yıldızın gönderisinin sporcular ve diğer ünlüler tarafından da paylaşılması nedeniyle EthereumMax bir anda ilgi odağı oldu. SEC raporuna göre Kardashian, Instagram üzerinden EthereumMax paylaşımı için 250 bin dolar aldı ve bu bilgiyi de yetkili kurumlarla paylaşmadı. Yapılan açıklamada, promosyon için aldığı ödemeyi yetkili kurumlar ile paylaşmadan EthereumMax tarafından sunulan ve satılan bir kripto varlık menkul kıymetini sosyal medyada paylaştığı için suçlanan Kardashian, 1,26 milyon dolarlık cezayı ödemeyi kabul etti.

SEC, İnfluencer'ları Uyarmıştı!

Söz konusu tanıtımı yaptığı içeriğinde “yatırım tavsiyesi değildir” ve “reklam” gibi ifadelere yer veren Kardahian, mahkemelik olmaktan kurtulamamıştı. Federal bir ABD mahkemesine yapılan şikayette, EthereumMax'ın ve Kardashian’ın takipçilerinden gelen değerlenme sayesinde haksız kazanç elde ettikleri iddia edildi.  Davacılar influencer olarak bilinen sosyal medya ünlülerinin yaptığı reklamların geleneksel reklamlara göre daha etkili olmaya başladığını belirtti.

Bu süreçte influencer'ların kullanıcıları manipüle etme ihtimalleri de artıyor. Konu ile ilgili Financial Times’a açıklamalar yapan avukat Mayer Brown, “Şimdilik, çoğu kripto para biriminin tanıtımı sadece hafifçe denetleniyor” dedi. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, kripto paraları teşvik eden influencerlar hakkında  daha önce uyarılar yayınlamıştı. Kurum, son günlerde sektöre karşı daha sert bir tavır takınıyor.

Read Entire Article