SEC Başkanından Kripto Para Açıklaması!

2 years ago 94

SEC Başkanı Gensler bugün katıldığı bir canlı yayında kripto paralar ve Bitcoin hakkında görüşlerini açıkladı. Onay bekleyen Spot Bitcoin ETF’lerin tarihi yaklaşırken Gensler’in ağzından çıkacak her kelime önemli ve yatırımcılar bu açıklamaları yakından izliyor. Peki Gensler Bitcoin hakkında neler söyledi? Spot Bitcoin ETF onayını yakında görebilir miyiz?

Kripto Para Açıklaması

Birçok uzmana göre bu hafta ve önümüzdeki hafta kararı açıklanacak Spot Bitcoin ETF başvurularının onaylanma ihtimali sıfıra yakın. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu başkanı Gary Gensler, Bitcoin'in SEC'in düzenleyici kapsamı dışında düşündüğü tek kripto para birimi olduğunu belirtti. SEC Başkanı'na göre, piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto para birimi, emtia olduğuna inanılan ve Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) tarafından düzenlemeye tabi olan tek dijital para birimidir.

Gensler, bir CNBC röportajı sırasında bu açıklamaları yaptı. Gensler'in yorumunu takiben, SEC'in Ethereum (ETH) dahil olmak üzere diğer tüm kripto paraları menkul kıymet olarak gördüğü ve düzenleyici yetkinin SEC’te olduğu açıktır. SEC'in Kurumsal Finansman eski direktörü William Hinman'ın tartışmalı konuşmasında ikinci en büyük kripto para biriminin bir emtia olduğunu belirtmesinden sonra, 2018'den bu yana birçok kripto para yatırımcısı Ethereum’un bir emtia olduğuna inanıyor.

Michael Saylor, Gensler'in yorumu sonrasında şunları söyledi;

"Bitcoin herhangi bir hazine rezerv varlığı için gerekli olan bir emtiadır. Bu, politikacıların, ajansların, hükümetlerin ve kurumların, ekonomiyi büyütmek ve mülkiyet haklarını ve özgürlüğünü herkese genişletmek için bir teknoloji ve dijital varlık olarak Bitcoin'i desteklemesine olanak tanır."

Emtia, Menkul Kıymet Tartışması

Bununla birlikte, o sırada SEC'in işlerinden sorumlu olmayan Gensler, CFTC tarafından düzenlenmesi gereken kripto para birimleri listesine ETH'yi eklemeyi reddettiği için Hinman'ın Ethereum sınıflandırmasına katılmıyor gibi görünüyor.

SEC'in 2020'nin sonlarında Ripple ve iki yöneticisi Brad Garlinghouse ve Chris Larsen'ı kayıt dışı bir menkul kıymet teklifi yürütmekle suçladığı olayı hatırlamamız gerekiyor. Devam eden dava halen sonuçlanabilmiş değil ve neredeyse tüm altcoinler bu tarz davalarla karşı karşıya kalma riski taşıyor. Dava bir yılı aşkın süredir devam ediyor ve bazı avukatlar davanın gelecek yıl Mart ayına kadar bitebileceğini tahmin ediyor.

Peki bundan sonra ne olacak? SEC Başkanı Gensler, kripto paralar ve Bitcoin konusunda kripto topluluğunun %99’undan daha fazla bilgi sahibi olan yetkin bir isimdir. MIT’de verdiği blockchain ve Bitcoin derslerini YouTube üzerinden incelerseniz, SEC görevine gelmeden önce de bu konulara aşina olduğunu göreceksiniz. Bu sebepten 2022 yılında regülasyon tartışmaları devam edeceğe benziyor. Regülasyonlar netleştikten sonra ise ikinci bir korku dalgası yaşayacağız. Bu da “kripto şirketlerinin token/coin ihracı” davaları olacak. Eğer SEC, Ripple davasında kesin bir zafer ilan ederse Binance’ın BNB’si başta olmak üzere çok sayıda altcoine mahkeme yolu görünecek.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article