Birçok metaverse altcoin'i, Meta (eski adıyla Facebook) ve Microsoft dahil olmak üzere teknoloji şirketlerinin Metaverse Standards Forum adlı oluşumu duyurmasının ardından yükseliyor. Özellikle Meta'nın The Sandbox'ı ilerleyen günlerde satın aldığını duyuracağı iddiası metaverse altcoin'in 25 Haziran'da sert yükselmesine neden oldu ve gün içinde yaklaşık yüzde 25'lik yükseliş kaydedildi.
Satın Alma İddiasına Yalanlama
CoinMarketCap'in sağladığı verilere göre, SAND, 25 Haziran'da yüzde 25'e yakın yükselişle 1,3294 dolara kadar çıktı. SAND'ın yükselişiyle birçok metaverse coin'i de yukarı yönlü hareket etti. En büyük metaverse coin'lerinden Decentraland'ın MANA token'ı da aynı süre zarfında yaklaşık yüzde 15'e yakın yükselerek 1,0425 dolara kadar çıktı.
Sandbox ve Decentraland gibi metaverse projeleri, kullanıcıların sanal arazi araziler (bazen milyonlarca dolara ) satın alabilecekleri Ethereum tabanlı oyunlardır. Sürükleyici bir NFT tabanlı geleceğin interneti olan metaverse, birçok kişinin öngördüğü şekilde gelişmesi halinde yatırımcılarına büyük faydalar sağlama potansiyeline sahip.
Aynı zamanda metaverse'e büyük yatırım yapan şirketler, metaverse projelerini satın alma yoluna giderek yatırımcılarına fayda sağlayabilir ki The Sandbox'ın 25 Haziran'daki yükselişinin katalizörü de tam olarak bu yöndeki bir iddia oldu. İddiaya göre, Meta, The Sandbox'ı ilerleyen günlerde yaklaşık 4 milyar dolar değerlemeyle satın aldığını duyuracaktı ancak The Sandbox'ın Kurucu Ortağı ve COO'su Sebastien Borget, çıkan bu iddiaya "Bu asla olmayacak." şeklinde yanıt verdi.
Merkeziyetsizlik Endişeleri
Salı günü açıklanan ve Alibaba ve Sony'yi de içeren Metaverse Standartları Forumu, ne olursa olsun kendi metaverse'ünü kurmak için çalışan yüzlerce şirket arasında koordinasyon ve işbirliğini teşvik etmeyi amaçlıyor.
Öte yandan Web3 topluluğundaki birçok kişi önemli bir konuya şüpheyle yaklaşmaya devam ediyor. Decrypt'e konuşan Meebits DAO'nun genel müdürü Danny Greene, "Günün sonunda, merkeziyetsiz bir gelecek için savaşıyoruz ve bunlar hissedarları temsil eden şirketler." diyerek merkeziyetsizlik vurgusu yaptı.
The Sandbox dahil çok sayıda metaverse projesinin arkasındaki 5 milyar dolarlık yazılım ve risk sermayesi şirketi olan Animoca Brands'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Yat Siu, geçmişte Meta'nın emellerini "dijital sömürgecilik" olarak nitelendirerek dikkat çeken bir çıkış yapmıştı.