Short Pozisyon ve Long Pozisyon Nedir?

2 years ago 171

Tüm piyasalarda olduğu gibi long yani uzun ve short yani kısa pozisyonlar kripto para ekosisteminde de sıklıkla karşımıza çıkıyor. Bu pozisyonların piyasa hissiyatı ile ilgili önemli bilgiler verdiği düşünülüyor.

Long Pozisyon Nedir?

Long pozisyon en basit tanımı ile bir yatırımcının bir kripto para biriminin fiyatında artış beklediği zaman aldığı pozisyondur. Dolayısıyla long pozisyondaki bir yatırımcı yatırımından kar elde etmeyi umarak bu hamleyi yapıyor. Tipik varlık alımlarının bir long pozisyonu oluşturduğu ifade ediliyor.

Long pozisyondaki yatırımcılar bir varlığı satın aldıklarında long pozisyon benimseyen yatırımcılar olarak nitelendirilebilir. Yani eğer long pozisyon varsa kişinin o varlığın gerçek sahibi olduğu ifade edilebilir. Dolayısıyla varlığın fiyatındaki hareketlerden yatırımcı doğrudan etkileniyor.

Long pozisyonun artıları ve eksileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Varlık fiyatı yükselirse yatırımın değeri artabilir, ancak varlık fiyatı düşerse para kaybedebilir.
  • Kayıplar, varlığa yatırdığınız miktar sınırlıdır
  • Long pozisyon oluşturmak için belli bir miktar paranız olmalı ancak marjdan borç alma yolu ile de long pozisyon oluşturulabilir.

Short Pozisyon Nedir?

Short pozisyonlar açığa satış olarak da nitelendiriliyor ve bir varlığın fiyatı düştüğünde de kar elde edilebileceği anlamına geliyor. Açığa satış yapan yani short posziyonu olan bir yatırımcı aslında varlığa sahip olmaz, varlığı ödünç alır ve piyasada satış yapar. Daha sonra yatırımcı, varlığı daha düşük bir fiyattan geri almayı ve satış ve alış fiyatları arasındaki farkı kar olarak hesabına yazmayı hedefler.

Short pozisyonun artıları ve eksileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Varlığa gerçekten sahip olmazsınız.
  • Varlığın değeri düştüğünde de kar etmenin bir yolunu sunar
  • Varlık fiyatındaki yükseliş belirsiz olduğu için kayıplar teorik olarak sınırsızdır.
  • Açığa satış için kişinin marj hesabının olması gerekiyor.

Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Read Entire Article