Sıcak Gelişme: Avrupa Birliği’nde Kritik Kripto Para Hazırlığı!

2 years ago 95

Avrupa Birliği (AB), doğrudan kripto paranın aklanmasını önlemeyi hedefleyen mevzuat paketi kapsamında, kripto para şirketleri üzerinde tam bir denetim yetkisine sahip yeni bir kanun çıkarmaya hazırlanıyor.

Kara Paranın Aklanmasıyla Mücadele

Şu anda kripto para endüstrisinin tüm dikkati, Piyasalardaki Kripto Varlıklar Yönetmeliği ve tartışmalara neden olan Fon Transferi Yönetmeliği üzerinde olsa da tüm bunlar tüm finansal kurumlar için önemli etkileri olacak daha geniş bir Avrupa Birliği kara para aklama direktifinin (AML) yalnızca birer parçası konumunda.

Avrupa Komisyonu, Temmuz ayında Altıncı Kara Para Aklama Direktifi AML/CFT veya AMLD6 için teklifini sundu. Avrupa Konseyi, geçen ay kendi versiyonunu yayınladı. Avrupa Parlamentosu'nun ise devam eden Ağustos tatilinin ardından konuyu ele alması bekleniyor. Düzenlemenin kendi şeklini almasının ardından üç organın büyük ölçüde şeffaf olmayan görüşmeler yapması gerekecek.

Yeni mevzuatın merkezinde, kara paranın aklanmasıyla mücadele için AB çapında bir kanunun çıkarılması yer alıyor. Yasama organlarının birbirleri ile görüşmesinin gerekliliğine rağmen, böyle bir kanununun şart olduğu ve AB genelindeki kripto para hizmet sağlayıcıları üzerinde doğrudan denetim yetkisine sahip olması gerektiği konusunda asgari düzeyde anlaşma var gibi duruyor.

Avrupa Parlamentosu, geçmişte kripto paraların düzenlenmesi çağrısında bulunması bakımından üç organ arasından en istekli olanıydı. Bu nedenle, kurumun çıkarılması planlanan kanununun kripto paralar üzerinde doğrudan denetim yetkisine sahip olması karşı çıkması mümkün görünmüyor.

Kara Paranın Aklanmasıyla Mücadele Otoritesi

Çıkarılacak kanun kapsamında "Kara Paranın Aklanmasıyla Mücadele Otoritesi" veya "AMLA" olarak adlandırılacak düzenleyicinin ise, Komisyon ve Danışman versiyonlarına göre en azından "yüksek riskli" kripto para şirketlerini doğrudan finansal hizmet sağlayıcılar olarak takip etmekle görevlendirilecek.

Read Entire Article