Kripto paraların çoğu güne yeşil devam ederken bazı istisnalar da elbette var. Piyasadan negatif ayrışan bir altcoin hack şokuyla sarsıldı. Yatırımcılar merkezi olmayan cüzdanlara daha fazla yöneldiği için bazı sorunlar daha fazla ortaya çıkıyor. Cüzdan hackleri merkezi borsalara yapılan saldırılardan daha kolaydır ve bilinçsiz kullanıcılar saldırganların işini fazlasıyla kolaylaştırıyor.
GMX Neden Düşüyor?
Biraz önce PeckShieldAlert tarafından yapılan duyuruya göre en büyük balinalardan biri hacklendi. Yaklaşık 3 milyon dolarlık GMX satışı ve fiyat düşüşü de bundan sonra geldi. Piyasa değerine göre 3 milyon dolarlık GMX satışı oldukça büyük bir hareket. Kripto güvenlik şirketi PeckShieldAlert aşağıdaki paylaşımla olayı duyurdu.
“GMX yetkilisi, bir GMX balina cüzdanının hacklendiğini ve hackerın ~3 milyon dolar değerinde GMX sattığını bildirdi”.
350 milyon dolarlık piyasa değeri olan GMX Token için 3 milyon dolarlık satış fiyatı hareket ettirebilecek bir darbeydi. Zaten bunu %200’e yakın artan işlem hacmine rağmen düşen fiyattan da anlıyoruz. Yatırımcıların önemli bir kısmı daha fazla kayıp beklediği için satış yaptı ve hacimler yükselirken fiyatta düşüş görüldü.
GMX Token
Özellikle FTX borsasının yatırımcılarını dolandırmasının ardından birçok yatırımcı DeFi platformlarına ilgi göstermeye başladı. Popüler dYdX, Uniswap gibi borsalar daha fazla hacimler gördü. GMX de bunlardan biridir. Borsalara güven duymadan sadece işlem yapacağınız sıraca cüzdanınızı bağlayarak kolay ve güvenli biçimde trade yapabiliyorsunuz. Elbette bunun riskleri de var. DeFi platformlarını kullanabilmek için merkezi olmayan cüzdanlar kullanmanız gerekir. Bunu yapıyorsanız aşağıdaki şeylere de dikkat etmelisiniz.
- İşlem yaptığınız ve cüzdanın kurulu olduğu bilgisayarda crack program bulunmamalı.
- Güvenilir olmayan kaynaklardan indirilmiş hiçbir programı kurmamış olmalısınız.
- Bilgisayarınızda ücretli ve güvenilir bir anti virüs programı bulunmalısınız.
- Halka açık ağlara bu cihazla bağlanmamalı, evdeki Wifi güvenliğinizi üst düzeye çıkarmalısınız.
- Cüzdanınızın kurulu olduğu bilgisayara içinde virüs olma potansiyeli bulunan USB ve CD’leri takmamalısınız.
- İnternette çıkan “Flash Player Güncel Değil” tarzındaki “sorgulu virüs indirme” mekanizmalarına karşı dikkatli olmalısınız. Bu uyarıyı görüp güncelleye tıkladığınızda bilgisayarınıza bir backdoor iner ve saldırganlar sisteminize erişebilir.
- Sosyal medya üzerinden size gönderilen linklere tıklamamalısınız.
- Özel mesaj yoluyla cüzdanınızın güvenlik kelimelerini isteyen sözde teknik personellere kanmamalısınız.
- Özel mesaj yoluyla gelen pdf, xls dahil hiçbir dosyayı bu cüzdanın olduğu bilgisayarda indirmemelisiniz. Mümkünse yurt dışından bir VDS kiralayıp bu tarz riskli işlemleri uzak makinelerde yapabilirsiniz. Virüs tespit ettiğinizde bu boşa VDS’i sıfırlamak çok daha kolaydır ve güvenliğiniz ihlal edilmez.