Sıcak Gelişme: Bitcoin Neden Yükseliyor? Altcoinlere FED Etkisi!

2 years ago 93

FED Başkanı Powell konuşmasına başladığı sırada düşen fiyat açıklamalar geldikçe yükselişe geçti. Peki Powell neler söyledi? Öncelikle yazı hazırlandığı sırada yaşanan yükselişin sahte bir atak olma ihtimalini de akıllardan çıkarmamak gerekiyor. ABD borsalarıyla uyumlu şekilde hareket eden Bitcoin hisselerdeki hızlı toparlanmanın ardından 22.000 doların üzerine çıktı.

Bitcoin Neden Yükseliyor?

FED Başkanı Powell öncelikle 75 baz puanlık artışların sürekli olmayacağına dikkat çekti. Piyasa verilerini izleyerek daha ılımlı hareket edebileceklerinin sinyalini verdi. Bugün yapılan 75 baz puanlık artışın aslında Cuma günü gelen enflasyon verisiyle tetiklendiğinin de altını çizdi. Bitcoin bu açıklamaların ardından 21.000 doların altından hızla yaklaşık 2.000 dolar yukarı hareketini başlattı. Özellikle düşüş bekleyen short işlem sahipleri bu süreçte ciddi zararları göğüslemiş olabilir. Nitekim açıklamalar gelmeden önce borsalardaki açığa satışların oranı büyük ölçüde artmıştı.

Yatırımcıların volatiliteye karşı dikkatli olması gerekiyor. Powell bugün 100 puanlık bir faiz artışının gelip gelmeyeceğiyle ilgili soruya “verilere göre bu kararı vereceğiz” cevabını verdi. 1994 yılından sonra ilk defa tek seferde 75 bp faiz artışı yapan FED yıl sonu faiz beklentisini de 3,4 olarak güncelledi.

Altcoinlere FED Etkisi!

Bitcoin öncülüğünde altcoinlerde de ciddi toparlanma dikkat çekiyor. Gün içinde çift haneli zarar yazan altcoinler Bitcoin öncülüğünde günlük kayıplarını telafi etmeye başladı. Enflasyonun şimdiye kadar düzelmesi gerektiğini söyleyen Powell sonraki toplantılarda atacakları adımlara dair sinyaller verdi. Önümüzdeki toplantıda 50-75 baz puanlık artışlar masada diyerek peş peşe ikinci büyük artışa kapı araladı. Altcoin yatırımcıların bu süreçte çok daha dikkatli olarak stop bölgelerini iyi analiz etmeleri gerekiyor.

Powell bir resesyona sebep olmak istemediklerini ancak enflasyonla da mücadele etmeleri gerektiğini söyledi. Bu tarz ılımlı açıklamalar piyasaların kısa süreliğine de olsa yükselişi tetiklemiş olabilir. Ancak sevinmek için erken olabilir.

Enflasyonun aşağıya düşmesi için özellikle enerji fiyatlarının yükselişinin durması gerekiyor. Ukrayna savaşı sebebiyle artan fiyatların düşmesi için henüz kısa vadede bir beklenti yok. Öte yandan enerji fiyatlarındaki artış başta gıda olmak üzere çok sayıda maddenin fiyatını yukarıya çekiyor. Bu yılın sonuna kadar enflasyonda keskin bir düşüş olmayacaksa yüksek riskli varlıkların fiyatlarının da düşmeye devam etmesi olası. Peki kripto paralar rüzgarı karşısına alabilir mi? 6 aylık periyotta bunu görmedik, bundan sonra Bitcoin hisse senetleriyle korelasyonunu bitirebilirse bu ihtimalden söz edebiliriz.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article