Asya’daki merkez bankalarının genişlemesi ve Çin’in Hong Kong üzerinden kriptoyu meşrulaştıracağı beklentisi fiyatları yükseltmişti. Ancak ABD merkezli olumsuzluklar yatırımcıların iştahını yeniden kaçırdı. Tüm bunlar olurken bugün Çin devleti yeni bir adım attı. Peki bu ne anlama geliyor?
Çin ve Kripto Paralar
Kısa süre önce açıklanan bir plana göre Çin, ülkenin mali denetim aygıtında yıllardır yapılan en büyük revizyonla ulusal bir mali düzenleme idaresi kuracak. Görüşülmek üzere ulusal yasama organına sunulan plana göre, ülkenin bankacılık ve sigorta denetleme kurumu olan Çin Bankacılık ve Sigorta Düzenleme Komisyonu (CBIRC) lağvedilecek ve rolü yeni yönetimin altına girecek. Çin'in finans sektörü şu anda Çin Halk Bankası (PBOC), CBIRC ve Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu (CSRC) tarafından denetleniyor ve kabinenin Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi genel yetkiye sahip.
Doğrudan Devlet Konseyi ya da kabineye bağlı olarak önerilen yönetim, menkul kıymetler sektörü hariç finans sektörünün düzenlenmesinden sorumlu olurken, PBOC ve CSRC'nin bazı işlevleri yeni yönetime devredilecek. Bu kurum menkul kıymetler hariç sektörleri kapsadığı için kripto paralara yönelik kararları da alması bekleniyor. Çin’in kriptoyu Web3 hedefleri doğrultusunda yeniden kucaklayacağına dair beklentiler son hamleye daha büyük anlamlar yüklüyor.
Şu anda Pekin'de yıllık toplantıları için bir araya gelen Çin yasama organı, kurumsal reform planını Cuma günü oylayacak.
Kripto Para Düzenlemesi
Bundan yıllar önce kripto paralar yeterli talep görmediği için devletler tarafından pek dikkate alınmıyordu. Ancak son 3 yıldır talepteki artış onları bu alanı regüle etmeyi itti. 2022 yılında yaşanan algoritmik stablecoin krizi (UST) nedeniyle ilk hedef stablecoinler olarak belirlendi ancak bu alandaki çalışmalar olgunlaşmadan yeni bir problem patlak verdi. Bu FTX çöküşüydü ve birçok devletin vatandaşları burada para kaybetti. Daha da önemlisi ABD özelinde bu krizin geleneksel finans sistemine sıçrama riski gündeme geldi.
FTX krizinden aylar sonlar Silvergate Bank’ın potansiyel iflasıyla ABD yaklaşık 2 milyar dolar net kayıpla yüzleşiyor. Federal kurumlardan aldığı kredinin ödenememe ihtimali ABD yönetimini tedirgin etti ve Paxos dahil birçok kuruma son 1 aydır baskı kurulmaya başlandı. Devletleri regülasyonlara zorlayan kripto krizleri bugün artık harekete geçmeleri için onları mecbur bırakıyor.