Sıcak Gelişme: Fed Üyesinden Kritik Açıklamalar! Kripto Paralar Düşer Mi?

2 years ago 84

ABD borsalarının açılışı öncesinde 18.688 dolara kadar düşen Bitcoin yazı hazırlandığı sırada 18.900 dolardan alıcı buluyor. Kral kripto para birimi ABD borsalarının pozitif açılmasıyla bir miktar yükseldi. Eş zamanlı olarak Fed üyesinden önemli açıklamalar geldi. Peki orta vadede Fed nasıl bir politika izleyecek. Kripto paralar bu süreçten nasıl etkilenecek?

Fed Açıklaması

Loretta J. Mester, Cleveland Federal Rezerv Bankası'nın başkanıdır. Bugün yaptığı açıklamalarda kripto paraları da ilgilendiren önemli şeyler söyledi. Fed politika değişikliğine gitmediği sürece kripto paralarda daha fazla düşüş olası görünüyor. Peki Fed üyesi gelecekte neler bekliyor? Mester şunları söyledi;

“2023 yılı başında faiz oranının %4’ün üzerinde olmasını bekliyorum. Enflasyon henüz zirve yapmadı, bunu söylemek için çok erken. Büyük ihtimalle önümüzdeki yıl enflasyon %5 ile 6 arasında bir seviyede konumlanacak. Resesyon riski yükseldi ve piyasalar toplantıdan ziyade faiz oranlarının trendine odaklanmalıdır. Enflasyon için erken zafer ilanı çok tehlikeli, ben bundan yana değilim. Enflasyon halen çok yüksek”.

Buna göre Fed bu ayın 21’inde yapacağı toplantıda muhtemelen 75bp faiz artışı yapacak ve piyasalar baskılanmaya devam edecek.

Kripto Paralar Düşer Mi?

Piyasanın yönünü anlamak o kadar da güç değil. Geçtiğimiz yılın sonunda Fed politika değişikliğine gideceğini açıkladı ve kripto paralar o günden bu yana düşmeye devam etti. Eğer dolar güçleniyorsa BTC ve kripto paraların istikrarlı düşüşler yaşaması gerekir. Nitekim Fed attığı adımlarla birlikte DXY’nin 110 seviyesini aşmasına neden oldu. 90 doların altına düşen petrol fiyatı enflasyon için olumlu olsa da henüz pik noktasına ulaştığımızı söylemek güç. Kripto paraları da içine alan risk piyasaları için genel problem Fed’in şahin görünümüdür.

Mester tarafından yapılan açıklamalar, birkaç hafta önce Powell’ın yaptığı konuşmaya çok yakın. Geçtiğimiz yıl Powell bu enflasyon geçici diyerek karşı hamle yapmakta fazlasıyla gecikmişti. Her ay bilançosunu on milyarlarca dolar azaltan Fed en azından 6 ay içinde bir politika değişikliğine gitmeyecek gibi görünüyor. Yani Mart ve Nisan ayına kadar kripto paraların genel trendi düşüş yönlü olabilir. Üstelik Bitcoin fiyatını yukarı çekebilecek ciddi bir katalizör de yok. Bugün SEC, spot Bitcoin ETF onayını bile verse (ki Glassnode’un açtığı ret davası 2 yıla yakın sürecek bu süreçte onay çok zor) BTC fiyatı bu piyasa şartlarında ciddi bir büyüme görmeyebilir.

Read Entire Article