Sıcak Gelişme: İngiltere Kripto Para Mevzuatı Yayınlandı! BTC Yükseliyor!

2 years ago 93

Dün akşam saatlerinde Maliye Bakanı tarafından duyurulan mevzuat Bitcoin’in 23.800 doları aşmasına yardımcı olmuştu. Kripto paraların kurumsal yatırımcılar tarafından benimsenmesi için yasal zeminin oluşması gerekiyor. Bu sebepten atılacak kucaklayıcı adımlar son derece önemlidir. Peki bugün yayınlanan mevzuatın detayları neler?

Kripto Para Mevzuatı Yayınlandı

Maliye Bakanı Zahawi tarafından yapılan açıklamaya göre kripto paralar ülkede yasal bir ödeme şekli olarak düzenlenecek. Tasarının yasalaşması için Parlamento ve Lordlar Kamarası milletvekilleri tarafından onaylanması gerekiyor.

İngiltere, kripto varlıkların güvenli bir şekilde benimsenmesine ilişkin yönergeleri içeren bir dizi yasa olan Finansal Hizmetler ve Piyasalar yasasını Çarşamba günü Parlamento'da açıkladı. Rishi Sunak'ın istifasının ardından bu ayın başlarında şansölye rolüne adım atan Nadhim Zahawi, tasarıya göre stablecoin'lerin ve "dijital takas varlıklarının" Birleşik Krallık'ta bir ödeme şekli olarak düzenleneceğini söyledi. Tasarı, hükümetin değişiklik yapılmadan önce İngiltere Merkez Bankası, PRA ve FCA'ya danışması gerektiğini belirtiyor.

Yüzlerce AB yasasını yürürlükten kaldıran yasa tasarısı, bakanların İngiltere Merkez Bankası tarafından alınan düzenleyici kararları "çağrı yapmasının" önünü açtığı için Birleşik Krallık'ta tartışmalara yol açtı. Zahawi, bu konuda Sunak'ın rolünü üstlenirken, aynı zamanda büyüme odaklı bir Şehir düzenlemesi yaklaşımı için bastırıyor.

Basın açıklamasında şunlar söylendi;

"Bu yeni yasa inovasyonları teşvik ederken, firmaların finansal piyasalarda yeni teknolojilerin ve uygulamaların kullanımını test etmelerine, yeni ürünlerin verimliliğini, şeffaflığını ve esnekliğini artırmalarına olanak tanıyacak".

Birleşik Krallık ve Kripto Para

Çin yasaklarının ardından İngiltere kripto paralarla alakalı daha sert açıklamalarda bulunmaya başlamıştı. Hatta birçok analist İngiltere’nin Çin ile aynı tarafta yer alacağına dair senaryolar yazıyordu. Yeni istifa eden Maliye Bakanı Sunak, kripto paraları hedef alan çok sayıda olumsuz açıklamada bulundu ve bunu sıklıkla yaptı.

Hükümet istifa etti ve yeni maliye bakanının ilk icraatlarından birisi kripto para mevzuatı oldu. Başta ABD olmak üzere dünyanın en büyük ekonomileri kripto paraların etrafında büyüyen teknoloji inşa edicilerden yararlanmak istiyor. Web3, Metaverse gibi alanlar için yıllık trilyonlarca dolar gelir tahminleri yapılırken bu pastadan pay almak istemeleri son derece doğru. Ancak kripto paraların büyük bir sorunu var.

Terra örneği denetimsizliği, yaşanan hack olayları caydırıcılıkta eksikliği ve daha birçok olay da kara para aklama konusundaki zayıflığı ön plana çıkarıyor. Elbette bu tarz sorunları engellemek ve vatandaşlarını korumak devletlerin görevidir. ABD, İngiltere ve daha aklınıza gelebilecek hemen hemen tüm ülkeler bu yönde çalışmalar yapıyor. Oluşacak yasal zeminin gerçekten fayda üreten kripto paralar üzerinde son derece pozitif etkisi olması bekleniyor.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article