Batı ambargosuyla mücadele eden Rusya yeni kripto para yasasını onayladı. Peki bundan sonra ne olacak? Rusya’dan kripto paralarla alakalı zıt açıklamalar bir süredir geliyordu. Merkez Bankası kriptoları ciddi risk olarak görürken Maliye Bakanlığı ve birçok milletvekili devam eden ambargoların kripto paralarla aşılabileceğini düşünüyor. Peki Putin tarafından imzalanan yasanın detayları neler?
Rusya Kripto Para
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dijital finansal varlıklarla ödemeleri yasaklayan bir yasa tasarısını imzaladı. Mevzuat, borsa operatörlerini şu anda kripto para birimlerini kapsayan yasal bir kategori olan DFA'ların "parasal vekiller" olarak kullanımını kolaylaştıran işlemleri işlemeyi reddetmeye zorluyor. RBC iş haber portalının kripto sayfasının bildirdiğine göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinde bir ödeme aracı olarak dijital finansal varlıkların (DFA) kullanımına doğrudan kısıtlamalar getiren bir yasayı imzaladı. Yasak, faydacı dijital haklar (UDR'ler) için de geçerlidir.
Rusya henüz kripto para birimlerini kapsamlı bir şekilde düzenlemedi, ancak Ocak 2021'de yürürlüğe giren “Dijital Finansal Varlıklar Yasası” iki yasal şartı getirdi. Rus yetkililer geçmişte DFA'nın kripto para birimlerini kapsadığını, UDR'nin ise çeşitli tokenler için geçerli olduğunu belirtmişti. Bu sonbaharda, Rus milletvekilleri düzenleyici boşlukları doldurmak için tasarlanmış yeni bir “Dijital Para Birimi Üzerine” yasa tasarısını gözden geçirecekler.
Ödemelerde Kripto Yasağı
Şu anda Rusya Devlet Başkanı tarafından onaylanan yasa, Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov tarafından 7 Haziran'da Rusya parlamentosunun alt meclisi olan Devlet Duması'na sunuldu ve bir ay sonra kabul edildi. Şimdiye kadar, Rus yasaları dijital varlıklarla yapılan ödemeleri açıkça yasaklamadı, ancak dolaylı yasaklar rublenin tek yasal ödeme aracı olarak statüsü güçlendirdi. Kanun, dijital finansal varlıklarla doğrudan ödemeleri yasaklamanın yanı sıra, borsa hizmetleri sunan platform operatörlerini, ödeme aracı olarak Rus rublesini ikame etmek için DFA'ların kullanılmasına yol açabilecek herhangi bir işlemi reddetmeye de zorunlu kılıyor.
Hali hazırda ülkemizde de kripto paraların ödeme yöntemi olarak kullanımına izin verilmiyor. Daha önce Türkiye’de de Bitcoin ve diğerlerini kullanarak ürün veya hizmet satın alınabiliyordu. Son onaylanan yasayla birlikte bunun önüne geçildi. Mali sıkıntı yaşayan ve iç piyasadan para çıkışını kısıtlamak isteyen devletler bir zorunluluk olarak kripto paraları ödeme sisteminin dışına itiyor.