Sıcak Gelişme: SEC, 300 Milyonluk Kripto Para Vurgununu Duyurdu!

2 years ago 94

ABD’li kurumlar kripto paralarla artık çok daha yakından ilgileniyor ve vatandaşlarını korumak için son derece aktifler. Henüz kripto para regülasyonları oluşmamış olsa da dolandırıcıları cezalandırmak için buna ihtiyaç yok. Kripto paraları maske olarak kullanan çok sayıda ponzi yapılanması insanları mağdur ediyor. Özellikle ülkemizdeki vatandaşların bunlara karşı dikkatli olması gerekiyor. Geçmişte sayısız ponzi yapılanması Türkiye’de ciddi vurgunlar yaptı.

Kripto Para Vurgunu

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu bugün, Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere dünya çapında milyonlarca yatırımcıdan 300 milyon dolar toplayan Forsage hakkında soruşturma başlattı. Forsage'ın yaratılması ve tanıtılmasındaki rolleri için 11 kişi suçlanıyor. Suçlananlar arasında, Forsage'ın en son Rusya, Gürcistan Cumhuriyeti ve Endonezya'da yaşadığı bilinen dört kurucusunun yanı sıra, kurucular tarafından Forsage'ı web sitesinde ve sosyal medya platformlarında desteklemek için görevlendirilen ABD merkezli üç destekçi yer alıyor.

[caption id="attachment_170370" align="aligncenter" width="799"] İronik, Forsage neden ponzi olmadıklarını (!) açıklayan benzer çok sayıda içerik yayınlamıştı.[/caption]

SEC'in şikayetine göre, Ocak 2020'de Vladimir Okhotnikov ve 4 arkadaşı milyonlarca yatırımcının akıllı sözleşmeler yoluyla işlemlere girmesine izin veren bir web sitesi oluşturdu. Forsage'ın iki yıldan fazla bir süredir, bir piramit şeması olarak çalıştığı iddia ediliyor. Forsage'ın ayrıca, tipik bir Ponzi yapısında daha önceki yatırımcılara ödeme yapmak için yeni yatırımcıların varlıklarını kullandığı iddia edildi.

Kripto Ponzi Uyarısı

Filipinler Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Eylül 2020'de bu oluşumun ponzi olduğuyla ilgili uyarı yayınlamıştı. Ancak özellikle YouTube üzerinden sistemin reklamı yapılmaya devam edildi. Çok sayıda yatırımcı bu reklamlar aracılığıyla sisteme dahil oldu.

SEC'in Kripto Varlıklar ve Siber Birimi Başkan Vekili Carolyn Welshhans şunları söyledi;

“Şikayetin iddia ettiği gibi, Forsage yatırımcılara agresif bir şekilde pazarlanan bir piramit şemasıdır. Dolandırıcılar, planlarını akıllı sözleşmelere ve blockchain’e odaklayarak federal menkul kıymetler yasalarını atlatamazlar."

Sanıklardan ikisi, Ellis ve Theissen, iddiaları kabul etmeksizin veya reddetmeksizin, suçlamaları uzlaştırmayı ve ilerideki suçlama hükümlerinin ve diğer belirli faaliyetlerin ihlallerinden kalıcı olarak menedilmeyi kabul ettiler. Ek olarak, Ellis tazminat ve para cezası ödemeyi kabul etti ve Theissen'in mahkeme tarafından belirlenen şekilde tazminat ve para cezası ödemesi gerekecek.

SEC'in soruşturması, Kripto Varlıklar ve Siber Birim'den Liz Canizares ve Pamela Sawhney tarafından yürütüldü ve Amy Friedman ve Bayan Welshhans tarafından denetlendi. Özellikle ülkemizde benzer çok sayıda vaka yaşandı ve daha komplike senaryolarla ponzi tuzaklarını gelecekte göreceğiz. Kripto para yatırımcılarının aylık “cazip” ve “düzenli” gelir vaat eden, referans sistemiyle çalışan yapılardan uzak durması gerekiyor. Yıllık %200’leri aşan kazanç vaatleri hangi fayda üretiminin bir sonucu olarak yatırımcılara dağıtılabilir ki? Kolay para kokusu aldığınız sistemlerin birer ponzi olabileceğini asla unutmayın.

Read Entire Article