Sıcak Gelişme: SEC İkinci Kez Fırça Yiyor! XRP Davasından Sonra Bu İkinci Oldu!

2 years ago 89

SEC, XRP davasında neredeyse ikinci yılını dolduracak. Fakat kripto para düzenlemeleri konusunda aynı enerjiyi göremiyoruz. Biz değil ABD’li siyasiler de aynı şeyi düşünüyor. SEC ve Gensler son 1 haftada ikinci kez fırça yiyor. Peki SEC neyi yanlış yapıyor, neyle suçlanıyor?

SEC İkinci Kez Fırça Yiyor

Cumhuriyetçi Partiden Senatör Pat Toomey bugün SEC Başkanı Gensler’i adeta fırçaladı. Toomey son yaptığı açıklamada Gensler’in yatırımcıları koruması gereken düzenleyici çerçevenin oluşturulması konusunda geç kaldığını söyledi. Birçok ABD’li Celsius, Voyager ve Terra iflasından ciddi oranda zarar gördü. Hatta Terra ve Celsius için birçok bireysel dava da açıldı.

Toomey şunları söyledi;

“SEC, kripto para kredi platformları çökmeden önce yapması gereken şeye odaklanmadı. Düzenleyici çerçeve oluşturulmadığı için tüketiciler zarar gördü”.

SEC Başkanı Gensler ise geçmişte yaptığı açıklamalar sık sık, yürürlükte olan menkul kıymet yasalarının büyük ölçüde kripto paraları kapsadığını. Neredeyse tüm altcoinlerin menkul kıymet sınıfında olduğu için SEC’e başvurması gerektiğini söylemişti. Ancak kripto paralar özelinde hazırlanmış bir yasal çerçeve henüz oluşturulmadı.

Ripple Davası Son Gelişmeler

SEC gerekli yasal çerçeveye odaklanamıyor çünkü Ripple (XRP) ile girdiği mücadelede zafere ihtiyacı var. XRP’nin menkul kıymet olduğunu iddia eden SEC, 18 ayı aşkın süredir devam eden davayı kazanarak hızlı bir şekilde diğer menkul kıymet sınıfındaki altcoinleri cezalandırmak istiyor. Bloomberg haberine göre Binance borsasının BNB’si hali hazırda bir soruşturma içinde, fakat SEC’in dava performansı pek iyi değil.

Ripple, menkul kıymet yasalarına göre adeta bir hisse senedi ihracına benzer şekilde token satışı yaptı. Bu doğru, ancak SEC geçmişte departman başkanı Hinman tarafından yapılan bir açıklama sebebiyle güçlü pozisyonundan geri kalıyor. Hinman, 2018 yılında Ethereum’un bir menkul kıymet olmadığını açıklamıştı. Bu XRP için son derece önemli bir şey ve eğer SEC 2018 yılında altcoinleri bu şekilde sınıflandırabiliyorsa Ripple’ı uyarmalıydı. Ancak böyle olmadı.

Ripple davasının yargıcı ise Hinman belgelerini ısrarlar talep ediyor. SEC tarafı bu belgelerle ilgili sürekli olarak farklı savunmalar yaptığı için artık dananın kuyruğu koptu. Yargıç, SEC tarafını tutarsızlık ve yanıltıcı beyanlar vermekle suçladı. Yani SEC mahkemede adeta azarlandı. Bu olaydan birkaç gün sonra da Toomey tarafından yapılan açıklamaları gördük.

Read Entire Article