Sıradaki Terra UST Olabilirler! Bu 2 Altcoine Dikkat!

2 years ago 93

Mayıs ayında yaşanan Terra çöküşü kripto paralarla yakın zamanda tanışan yatırımcılar için bile büyük bir ders oldu. Fakat benzer çöküşler yaşamamamız için bir sebep yok. Terra’nın UST stablecoinine benzer çok sayıda farklı algoritmik stablecoin bu riski canlı tutmaya devam ediyor. LUNA mağdurlarıyla benzer bir kader yaşamamak için bu iki altcoine dikkat edin.

Terra UST Çöküşünün Etkileri

Bir zamanlar üçüncü en büyük stablecoin olan TerraUSD'nin çöküşü, fiat sabitlenmiş diğer tokenler ve sabitlerini koruma yetenekleri hakkında soruları gündeme getirdi. Stablecoin firmaları, ihraç ettikleri tokenlerin her birinin gerçek dünya ve/veya kripto varlıkları tarafından desteklendiğini iddia ediyor, bu nedenle kripto piyasasında hayati bir bileşen olarak hareket ediyor ve yatırımcılara alternatif sunuyorlar.

Terra çöküşünün piyasaya en büyük etkisi güvensizlik oldu. Güvensizlik hem varlık destekli hem de algoritmik stabecoin projelerinden büyük çıkışlara yol açtı. Örneğin, USDT'nin piyasa değeri, UST'nin ABD doları sabitini kaybetmeye başladığı 9 Mayıs'ta 83,22 milyar dolardan 2 Haziran'da 72,49 milyar dolara düştü. USDT kısa süreli de olsa çıkışlar yaşarken bire bir dolar paritesinden uzaklaştı. Ne yazık ki, algoritmik stabilcoinlerde durum böyle değil; bazıları, aşağıda tartışıldığı gibi, hala amaçlanan fiat sabitlerinin altında işlem görüyor.

Terra UST Benzeri Altcoinler

Aşağıdaki iki altcoin sıradaki UST olma potansiyeli sahip ve yatırımcıları dolara endeksli bir para biriminde tüm sermayelerini kaybetme riskiyle karşı karşıyadır. Bu sebepten riskten kaçınarak yatırımcıların bu tarz sallantıdaki projelerden uzak durması avantajlı görünüyor.

USDX

Kava Network'ün yerel "merkezi olmayan" stablecoini USDX, çoğunlukla doların 0,02 – 0,04 dolar altında işlem görmesiyle ün salmıştı. Ancak, TerraUSD fiyaskosunun ortasında dolara sabitliğinden fazlasıyla uzaklaştı. USDX 12 Mayıs'ta 0,66 dolara indi ve o zamandan beri dolar sabitini geri almaya çalışıyor. Bugün ise 0,89 dolardan alıcı buluyor. Aynı zamanda USDX, 9 Mayıs'tan bu yana 60 milyon dolar değerinde çıkış yaşadı. Kava Network'ün arkasındaki geliştirme ekibi olan Kava Labs, USDX'in teminatlarından biri olarak UST'ye maruz kalması nedeniyle dolar kurunu kaybettiğini belirtti. Bu arada, USDX'in KAVA, Cosmos (ATOM) ve Wrapped Bitcoin (WBTC) dahil olmak üzere diğer rezerv varlıklarındaki düşüş de istikrarını sarstı.

Mayıs ayında Kava Labs'ın kurucu ortağı ve CEO'su Scott Stuart, USDX'in UST'yi ekosistemlerinden çıkardıktan sonra dolar sabitini koruyacağını iddia etti.

VAI

Sallantıdaki ikinci stablecoin ise VAI’dir. Binance Smart Chain tabanlı Venüs Protokolü üzerine inşa edilen algoritmik stablecoin bugün 0,95 dolardan işlem görüyor. Bu algoritmik stablecoin de ilk gününden bu yana dolara sabitliğinin tutturamamasıyla ünlüdür.

Örneğin, Eylül 2021'de TerraUSD'nin çöküşünden çok önce, VAI 0,74 dolara düşmüştü. Buna ek olarak, de-peg senaryosu, Venüs Protokolü'nün kredi platformundaki büyük tasfiyeler nedeniyle Mayıs 2021'de şüpheli borçlarda 77 milyon dolarlık bir zarara uğramasından sonra gerçekleşti. VAI'nin piyasa değeri Mayıs 2021'de 272,84 milyon dolardır ancak son gelişmeler onu 84 milyon dolara kadar eritti.

Detay: Diğer algoritmik stablecoin projeleri olan FRAX, DAI ve MAI ise bu kötü örneklerin aksine Terra çöküşüne rağmen büyük ölçüde sabitlerini korudular.

Sorumluluk Reddi: Bu makale sponsorlu bir yazıdır. CoinTürk, bu makale içeriğinde geçen herhangi bir ürün ya da hizmetle ilgili hasar ya da kayıplardan sorumlu değildir ve sorumlu tutulamaz. CoinTürk, bu sponsorlu yazıda adı geçen şirket ve şirketin sunduğu ürün veya hizmetlerle ilgili olarak okuyucuların kendi araştırmalarını özenle yapmalarını şiddetle önermektedir.
Read Entire Article