Solana (SOL), geçtiğimiz hafta boyunca en çok yükselen altcoin olarak kardeş altcoin'lerden daha iyi performans gösterdi. SOL küllerinden doğmuş gibi görünse de aslında ilginç bir veri akışı söz konusu.
Tüm Oklar BONK Token'ı Gösteriyor
Kripto para uzmanları ve analistleri, FTX'in Kasım ayında iflasını duyurmasının ardından Solana'yı işaret etmeye başlamış, altcoin'de büyük bir çöküş olabileceği konusunda sürekli uyarılarda bulunuyorlar. Nitekim 30 Aralık 2022 tarihinde çöküşü andıran bir düşüş yaşandı ve SOL fiyatı 8 dolara kadar geriledi. Düşüşün olduğu günün akşamında yönünü yukarı çeviren SOL o zamandan bu yana güçlü bir şekilde yükseldi ve 14,08 dolara kadar çıktı. Veriler, bu yükselişteki ana aktörün SOL'dan ziyade Bonk (BONK) adlı meme token'dan kaynaklandığını gösteriyor.
Solana, ağ üzerindeki meme token'ına olan ilgiyle son yedi gün içinde yüzde 40'tan fazla yükseldi. BONK token ve token için yapılan AirDrop, Twitter'daki kripto para topluluğunun en çok konuştuğu konulardan birisi oldu. Resmi web sitesine göre, FTX'in neden olduğu FUD yangınından ortaya çıkan token Solana'daki bir Shiba Inu kopyasından biraz daha fazlası.
Çılgınlık mı Aşırılık mı?
Öte yandan BONK'un yakaladığı yatırımcı ilgisini kaybetmeye başladığı görülüyor. Yılın başından bu yana BONK fiyatı yüzde 3 binin üzerinde yükselerek 5 Ocak'ta tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) olan 0,00000487 dolara kadar çıkmıştı. Bu yazının hazırlandığı sırada BONK, yüzde 48'lik bir düşüşle 0,00000255 dolardan el değiştiriyor. Analistler altcoin'in grafiğinin tipik bir pump and dump modelini yansıttığına dikkat çekerek yatırımcıların bu tuzağa düşmemesi konusunda uyarılarda bulunuyorlar.
Solana meraklıları ise BONK rallisine farklı bir açıdan bakarak, ağın yoğun işlem yüküne rağmen çevrimiçi kalmasının önemli bir başarı olduğuna ilişkin değerlendirmede bulunmakla meşguller.
Bilindiği gibi Solana, geçtiğimiz yıl boyunca sık sık performans ve güvenilirlik sorunlarıyla gündeme gelmiş, zaman zaman ağın çevrimdışı kalmasıyla manşet olmuştu. Sonuç olarak Solana ağı 2022 boyunca yedi kez çevrimdışı kaldı. Dahası, FTX'in çöküşünden bu yana Solana'nın zincir üstü aktivitesi de önemli ölçüde düştü. İşlemler, cüzdan aktivitesi ve DeFi aktivitesi yüksek oranlarda azaldı. Geliştiriciler de sürüler halinde ekosistemi terk ettiler.