Solana’dan (SOL) Kritik Hamle! Popüler Altcoin Harekete Geçecek Mi?

1 year ago 62

Popüler Layer-1 blok zinciri Solana (SOL), zincir üzerinde veri depolama maliyetini önemli ölçüde azaltacak yeni bir çözümü açıkladı. Yapılan duyuru sonrasında fiyatlama nasıl bir tepki verecek?

SOL Geliştirmesi!

Perşembe günkü bir blog gönderisinde, Solana Vakfı teknoloji lideri Jon Wong, "state compression" teknolojisinin ağda 1 milyon non-fungible token (NFT) basma maliyetini yaklaşık 4 SOL'ye veya 110 dolara düşüreceğini açıkladı. Açıklamalara göre, Solana blok zincirinde 1 milyon NFT depolamak şu anda yaklaşık 1.200 SOL'e mal oluyor.  Jon Wong açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

Çok sayıda geliştirme, benimseme ve kullanıma sunma aşamasından sonra, wrapped NFT'ler Solana'nın mainnet-beta'sında yayında ve bir sonraki yeni zincir üstü ürün deneyimleri dalgasını güçlendiriyor.

Phantom, Solflare ve Solana Vakfı'nın desteğiyle Solana Labs ve Metaplex'teki geliştiriciler tarafından oluşturulduğunu belirterek, state compression teknolojisini "gerçek bir ekosistemler arası çaba" olarak nitelendirdi.  State compression, karma listenin bir genellemesi olan karma tabanlı bir veri yapısı olan Merkle ağaçlarından yararlanır. Uzman isim konu hakkında ayrıca şunları söyledi:

Bu sıkıştırma dostu veri yapısı, geliştiricilerin küçük bir parça veriyi zincir üzerinde depolamasına ve doğrudan Solana defterinde güncelleme yapmasına olanak tanıyarak, Solana'nın temel katmanının güvenliğini kullanmaya devam ederken veri depolama maliyetini önemli ölçüde azaltır.

Jon Wong, blok zinciri tabanlı mesajlaşma hizmeti Dialect ve bir NFT ve API araç şirketi olan Crossmint dahil olmak üzere Solana ekosistemi üzerine inşa edilen bazı projelerin maliyetleri azaltmak için hâlihazırda state compression kullandığını ekledi. Ayrıca kullanıcıya ait kablosuz ağ Helium, NFT distribütörü DRiP ve zincir üstü yayıncı Wordcel gibi projeler de blok zinciri kullanıcılarına ölçeklenebilir hizmetler sunmak için yeni çözümü kullanıyor.

"SOL'de Yapılması Gereken Bu!"

Bununla birlikte Solana'nın yerel token'ı SOL şu anda 20 dolar seviyesinden işlem görüyor ve büyük ölçüde yatay seyrediyor. Kripto para, Kasım 2021'de kaydedilen tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 259 dolara kıyasla %92'den fazla düştü. Verimli ve hıza öncelik veren bir platform olarak tasarlanan ve "Ethereum Katili" olarak lanse edilen Solana, 2022'de kesintiler ve aşırı yüklenmelerle dolu zor bir yıl geçirdi. Geçen yıl blok zincirinin en büyük sorunlarından biri, geçen yıl Kasım ayında sefil bir şekilde başarısız olan Sam Bankman-Fried'in FTX değişimine önemli ölçüde maruz kalmasıydı.

Açıklanan verilere göre, Bankman-Fried'in şirketleri Haziran ayında yaklaşık 1,2 milyar dolar değerinde SOL tuttu. Bu durum birçok yatırımcının token fiyatını düşüren FTX'in patlamasından sonra kripto para birimini terk etmesine yol açtı.  Blok zincirine bir başka darbe de, Solana, DeGods ve y00ts üzerine inşa edilen en büyük NFT projelerinden ikisi, geçen yılın sonlarında ağdan ayrılmasıydı. Ancak DeGods, Twitter üzerinden Ethereum'a taşınacağını  duyururken, kardeş projesi y00ts, popüler bir Ethereum Layer-2 çözümü olan Polygon'a geçmeyi düşündüğünü söyledi. DeGods proje lideri ve y00ts yaratıcısı, Frank olarak bilinen Rohun Vora,  o zamanlar bir Twitter Spaces'ta yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

 DeGods'un Solana'yı sınırladığı konusunda ileri sürülecek bir tartışma var. Kabul etmesi zor ama büyümek istediğimiz hızda büyümek zor oldu. Büyümeye devam etmek için gitmemiz gereken yer Ethereum ise, yapmamız gereken de bu.

Öte yandan Nisan ayında bir Kaliforniya federal mahkemesinde Solana Labs aleyhine, şirketi ve ekosistemdeki kişileri yasa dışı kar elde etmekle ve SOL'u kayıtsız bir menkul kıymet olarak tanıtmakla suçlayan bir toplu dava açmıştı.

Read Entire Article