Solana (SOL) Ağı 4 Saatlik Kesintinin Ardından Yeniden Aktif Oldu

2 years ago 105

Ethereum'un en büyük rakibi olarak gösterilen Solana (SOL) yeniden hizmet kesintileri ile gündemde. 1 Haziran'da yaşanan teknik aksaklıklardan dolayı 4 saat 10 dakika boyunca çalışmaz hale gelen ağ 2 Haziran itibariyle yeniden aktif oldu.

Solana Ekibinden Açıklama

Ağın çalışmaz hale gelmesi ve ABD'li dev kripto para borsası Coinbase'in SOL işlemlerini askıya almasının ardından Solana ekibi harekete geçmiş, validatörlere yeniden başlatma çağrısında bulunmuştu. Validatörlere yapılan yeniden başlatma davetinin ardından ekip, 1 Haziran'da resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ağ üzerinde gerçekleşen işlemler için aynı blok ve aynı işlem üzerinde farklı sonuçlar ortaya çıkması sebebi ile ağın darboğaza girdiğini belirtti:

Bugün erken saatlerde “durable nonce” mekanizmasında yaşanan bir hatadan dolayı node’lar aynı blok için farklı değerler üretmeye başladı. Ve farklı değerler ile işlemleri gerçekleştirmeye çalışarak ağı bir karmaşanın içerisine sürükledi. Sonucunda da ağ devam edemez duruma geldi.

Solana ağında bir işlem gerçekleştirilmek istendiğinde işlem üzerinde bir imza taşınır ve bu imza 2 dakikalık bir sürenin ardından yok olur. Ancak eğer işlemi gerçekleştirecek ve sonlandırmayı 2 dakikanın üzerinde bir sürede yapılacak olursa bunun için "durable nonce" isimli mekanizmanın kullanılması gerekir. Solana ağının 4 saat 10 dakika boyunca durmasına neden olan şey bu mekanizma oldu.

Ekip tarafından yapılan açıklamada sorun çözülene kadar hızlı bir yöntem olması amacıyla durable nonce mekanizmasının devre dışı bırakıldığı bir sürüm yayınlandığı ve validatörlerin bu sürüm üzerinden güncelleme yapmaları talep edildi.

Tüm fonların güvende olduğunu ekleyen ekip, Discord üzerinde validatörler ile ağı tekrardan başlatmak için koordine olmaya çalıştıklarını ifade etti.

Ağ Yeniden Aktif

Solana ağı, 1 Haziran'da yaşanan ve saatlerce süren kesintinin ardından bugün TSİ 00.00 itibari ile yeniden aktif oldu. status.solana.com'un sağladığı verilere göre kesinti 4 saat 10 dakika sürdü.

Read Entire Article