En büyük Ethereum rakiplerinden olan Solana (SOL) son Vitalik Buterin paylaşımının ardından yönünü yukarı çevirmişti. Bu yükselişin arkasındaki diğer bir gerekçe ise airdrop olarak verilen BONK Token oldu. Fakat her şey dışarıdan görüldüğü kadar güzel değil. Solana için işler pek yolunda gitmiyor. Onun rakibi ise kurumsalların ilgisini çekiyor.
Aptos (APT) Müjdesi
Aptos ekosistemindeki multisig cüzdan Msafe, Jump Capital liderliğinde 5 milyon dolar topladı. Tohum yatırım turuna diğerlerinin yanı sıra Superscrypt, Circle Ventures, Coinbase Ventures ve Shima Capital de katıldı. Aptos geçtiğimiz yılın sonunda ana ağına geçti ve Solana killer olarak tanıtıldı. FTX ve Alameda aynı zamanda Aptos’un da en büyük yatırımcıları arasında yer alıyordu ancak APT, tokenler kilitli olduğu için Solana kadar zarar görmedi. Şimdi ise Solana ağından kaçışlar devam ederken Aptos ekosistemi en büyük kurumsal yatırımcıların girişleriyle gündeme geliyor.
Multi-sig ya da multi-signature, kripto cüzdanlarında kullanılan ve işlemleri yetkilendirmek ve göndermek için birden fazla kullanıcı gerektiren bir dijital imza düzenlemesidir. CEO Wendy Fu bu tür çözümlerin, bir ekibin daha fazla kontrole sahip olmasını sağladıkları için işletmeler tarafından tek imzalı cüzdanlara göre tercih edildiğini söyledi.
“Tüm varlıklarını tek bir anahtar cüzdanında tutmayacaklar - boşluğu burada görüyoruz".
MSafe aracılığıyla hesap sahipleri yalnızca çoklu imza hesaplarını değil, aynı zamanda borç verme, yield farming ve NFT işlemlerini de yönetebiliyor.
Aptos, her ikisi de daha önce Meta'nın Diem projesinde çalışmış olan Mo Shaikh ve Avery Ching tarafından inşa edilen yeni bir layer1 blockchain çözümüdür. Başlangıçta Diem için tasarlanan Move adlı bir programlama dili kullanıyor. Eski Meta çalışanları tarafından oluşturulan ve Move üzerine inşa edilen bir diğer katman olan Aptos ve Sui'nin stratejisini açıklayan Fu, "Yaklaşımları, işletmeleri birinci katmana tanıtmak... ve daha sonra bununla bu işletmelerin kullanıcılarını çekmek" dedi.
Solana Zor Durumda
Vitalik Buterin’in desteğiyle 8 dolardan 14 dolara kadar hızla toparlanmış olsa da ATH seviyesinin epey altında. Kurumsal yatırımcılarını veya Vitalik’in ifadesiyle “para babalarını” kaybeden Solana artık topluluğunun desteğine hiç olmadığı kadar ihtiyaç duyuyor. Ekosistemindeki en büyük projeler rakip blockchainlere geçiyor. Solana ise topluluğu diri tutmak için BONK isimli bir meme token piyasaya sürdü. Bu meme token artan likidite ve sosyal medya coşkusuyla hızla değer kazanıyor olsa da bazı sorunlar var. Arzının neredeyse yarısı birkaç cüzdan tarafından tutuluyor.
BONK Token yatırımcıları listelemeler tamamlandıktan sonra ani yüklü satışlarla sürpriz yaşayabilir. BONK nasıl Solana fiyatına katkı sağladıysa aynı hızla erime de yaşayabileceği için yatırımcıların sallantıda olmayan ve değeri olması gereken seviyenin altında olan projelere göz atması faydalı gibi görünüyor.