Son Dakika! ABD’den Kritik Enflasyon Verileri Geldi: Bitcoin Nasıl Tepki Verecek?

2 years ago 109

ABD Ticaret Bakanlığı, Mayıs ayına ilişkin kişisel gelir ve tüketim harcamaları verilerini açıkladı. ABD'de enflasyonun önemli bir ön verisi olarak kabul edilen çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi aynı zamanda hisse seneleri ve kripto paralar içinde de önemli bir faktör.

ABD PCE Enflasyonu Açıklandı

ABD’de tüketicinin gıda ve enerji grubu hariç satın aldığı mal ve hizmetlerdeki enflasyonu gösteren Çekirdek Kişisel Tüketim Giderleri (PCE) enflasyonu %0.3 olarak açıklandı. Beklenti, %  0.4 idi. ABD’de Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, PCE fiyat endeksinin beklenenden daha düşük gelmesi sonucu Bitcoin (BTC) kısmen olumlu tepki vererek artış kaydetti. BTC, an itibariyle 19.199 dolardan işlem görüyor.
Altına rakip ilan edilen Bitcoin, özellikle yeni nesil için finansal cazibe merkezi oldu. Bu noktadaki temel argüman, BTC’nin artan talep ve  sınırlı arzı nedeniyle enflasyona karşı dayanıklılık gösterme kabiliyetiydi. Kripto meraklıları ayrıca, BTC’nin merkez bankası manipülasyonu ve kontrolü olmaksızın merkeziyetsiz yapısı karşısında mest oldular. Bu özelliği, dijital varlığı ABD doları gibi fiat para biriminden farklı kılan önemli bir faktör olarak nitelendirildi. ABD’de enflasyon son 41 yılın zirvesine çıkarken, Bitcoin için de önemli bir test süreci başladı. Ancak, Bitcoin’in enflasyona karşı koruma sağladığı inanç, son zamanlardaki fiyasko nedeniyle kaybolmaya başladı.

Yüksek Enflasyon, Küresel Kriz Haline Geldi

Naimetrics’teki ekonomistlere göre, Bitcoin’in ve diğer altcoin‘lerin enflasyon testinde başarısız olmasının nedenlerinden bir tanesi,  varlıkları elinde tutan yatırımcıların batılı hükümetler tarafından uygulanan son faiz artışı nedeniyle yoğun bir şekilde satış yapmasıdır. ABD, İngiltere ve batı dünyasının çoğu, yüksek enflasyon krizi yaşıyor.

Merkez bankaları faiz oranlarını o kadar agresif bir şekilde artırdı ki, bu durum kripto paralara yatırım yapmak için marj kredisi alan yatırımcıları bu varlıkları satmaya zorluyor. Dolayısıyla,  alıcılardan daha fazla satıcı olduğunda, fiyatlar düşecektir. Ayrıca, kripto para birimleri, yalnızca altın gibi bir değer deposu olarak değil, para birimi olarak kullanıldığında enflasyona karşı bir koruma olarak işlev görür. Sonuç olarak, Bitcoin, bir çok kısa vadeli fon tarafından desteklenen oldukça likit bir varlık olduğu için bir değer deposu olarak testi geçemiyor.

Read Entire Article