Son Dakika: Apple’dan Kripto Resti! Elon Musk ve Coinbase!

1 year ago 70

Elon Musk birkaç gün önce Apple ile bir savaşa girdiğini ima etti ve ardından CEO ile görüştükten sonra geri adım attı. Ancak bugün de Coinbase, şirketin %30 komisyon kuralına takıldı. Oldukça enteresan şeyler oluyor çünkü NFT ve blockchain hakkında asgari bilgiye sahip olan herkes Apple’ın isteğinin olmayacağının farkında.

Apple Kripto Resti

Coinbase Wallet biraz önce yaptığı duyuruda uygulamalarının son sürümünün Apple tarafından engellendiğini açıkladı. Peki gerekçe ne? Apple, NFT takas, gönderim işlemlerinde harcanana gas ücretinin %30’unu talep ediyor. Ama bu çok saçma? Apple kripto para kabul etse bile bunu blockchain ile entegre biçimde tahsil edemez ki? Coinbase Wallet aşağıdaki duyuruyu yaptı.

Coinbase Wallet iOS'ta artık NFT gönderemediğinizi fark etmiş olabilirsiniz. Bunun nedeni, Apple'ın son uygulama sürümümüzü engellemesidir. Apple'ın iddiasına göre, NFT'lerin gönderilmesi için gereken gaz ücretlerinin Uygulama İçi Satın Alma sistemi aracılığıyla ödenmesi gerekiyor, böylece gas ücretinin %30'unu tahsil edebiliyorlar. NFT'lerin ve blockchainlerin nasıl çalıştığını anlayan herkes için bu açıkça mümkün değildir. Apple'ın tescilli Uygulama İçi Satın Alma sistemi kriptoyu desteklemiyor, bu yüzden denesek bile buna uyamazdık.”

Coinbase bu durumun ne kadar saçma olduğunu şu cümleleriyle anlattı;

“Bu, Apple'ın açık İnternet protokolleri üzerinden gönderilen her e-posta için ücretten pay almaya çalışmasına benziyor. Bu politika değişikliğinin en büyük etkisi NFT sahibi iPhone kullanıcıları üzerinde olacak - iPhone'daki bir cüzdanda bir NFT tutuyorsanız, Apple bu NFT'yi başka cüzdanlara aktarmayı veya arkadaşlarınıza ya da ailenize hediye etmeyi çok daha zor hale getirdi. Basitçe ifade etmek gerekirse Apple, NFT'lere yapılan tüketici yatırımları ve kripto ekosistemindeki geliştirici yenilikleri pahasına kârlarını korumak için yeni politikalar uygulamaya koymuştur. Bunun Apple adına bir gözetim ve ekosistemle daha fazla görüşme için bir dönüm noktası olmasını umuyoruz.”

Apple ve Kripto Paralar

Elon Musk da Twitter Blue ödemeleri için komisyon isteyen Apple’ı hedef almış ardından Apple CEO’su ile görüşmüştü. Haftalar önce yürürlüğe alınan yeni kurallar NFT’lerin uygulamalarda premium özelliklerin kilidini açamayacağına dair baz detayları içeriyordu. Eğer Apple, NFT gönderen ve alan kullanıcılardan %30 işlem ücreti payı istiyorsa bu ilerleyen süreçte borsaları da zor durumda bırakabilir. Borsanın mobil uygulaması üzerinden kripto para gönderen bir kullanıcıdan da komisyon istenebilir?

İnterneti dolaylı yoldan küresel olarak %30 oranında vergilendiren Apple bu hamleleriyle ABD ve AB’de birçok sorunla karşılaşacağa benziyor.

Read Entire Article