SON DAKİKA: Avrupa Merkez Bankası 11 Yılın Ardından İlk Defa Faiz Artırdı!

2 years ago 81

Avrupa Merkez Bankası (ECB), Haziran'da gelen yüksek enflasyon rakamlarına rağmen piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmemişti. ECB, bugünkü toplantının ardından 11 yılın ardından ilk defa faiz artışına gitti.

Beklentileri Aştı

ECB'den yapılan açıklamada, Yönetim Konseyi'nin bugünkü toplantısında faiz oranlarını artırma kararı aldığı, politika faizini 50 baz puan artırdığı bildirildi. Beklentiler merkez bankasının 25 baz puan artırıma gitmesi yönündeydi. 2014’ten beri eksi faiz uygulayan ECB, en son faiz artışını 2011 yılında gerçekleştirmişti.

Haziran ayındaki Yönetim Konseyi toplantısında Varlık Satın Alma Programı kapsamında varlık alımlarının 2022'nin Temmuz ayında tamamlanacağı aktarılmıştı.

Euro Yükseldi DXY Düştü

Faiz artırımı kararının ardından ABD doları karşısında değer kazanan Euro'nun bu yükselişi ABD dolar endeksinde (DXY) düşüşe neden oldu. ECB'nin Faiz kararı öncesi 107 seviyelerinde seyreden DXY, 106,610'a kadar geriledi. DXY, Fed'in faiz artırımları ile bir süredir yukarı yönlü seyirdeydi.

Bitcoin ile DXY arasındaki ters korelasyondan dolayı en büyük kripto para, ECB'nin faiz kararının ardından yönünü yukarı çevirdi. Gün içinde kripto para borsası Bitfinex'te 22 bin 487 dolara kadar gerileyen Bitcoin, yazım sırasında 22 bin 727 dolardan işlem görüyor. Faiz kararının ardından en büyük altcoin Ethereum da yeniden bin 500 doların üzerine çıktı ve yazım sırasında bin 511 dolardan alınıp satılıyor.

Read Entire Article