Son Dakika: Dev Kripto Para Borsasının Yöneticisi Tutuklandı!

2 years ago 90

ABD’nin en büyük kripto para borsasının eski yöneticisi tutukladı. Peki tutuklanmasının sebebi ne? Regülasyonlar henüz olgunlaşmamış olabilir ancak ABD, kripto paraları konu alan suçlarla alakalı çalışmalarına devam ediyor. Ülkenin en büyük kripto para borsası olan Coinbase’in eski yöneticisi bugün tutuklandı.

Coinbase Tutuklaması

Borsanın eski müdürü insider trading yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Daha önce de benzer bir süreci NFT pazaryeri devi OpenSea için görmüştük. Insider trading şirkette çalışan ve herkesin ulaşamadığı bilgilere erişebilenlerin yakında gerçekleşecek bazı olaylara göre pozisyon alması ve bu avantajı sebebiyle para kazanmasıdır. İçeriden bilgi alan yöneticiler örneğin herhangi bir altcoin Coinbase veya X borsasında listelenmeden önce bunlardan satın alarak kazanç elde edebilir.

Ishan Wahi, daha önce Coinbase borsasında müdürlük yapıyordu. Kardeşi ve bir arkadaşına borsada listelenecek altcoinlerle ilgili bilgi veren isim insider trading’le suçlanıyor. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren Coinbase borsası altcoin listeleme süreçlerini hızlandıracaklarını ve daha fazla kripto paranın platforma ekleneceğini açıklamıştı. Ardından sık aralıklarla daha fazla altcoin listelenmeye başlandı. Bu yıl 80’i aşkı kripto para listeleyen borsa hali hazırda ABD borsaların işlem gören bir şirket olduğu için adımlarını çok daha dikkatli atmak zorunda.

Coinbase Davası

Konuyla ilgili üç isim tutuklandı bunlar NIKHIL WAHI, SAMEER RAMANI ve Coinbase’in eski yöneticisi Ishan Wahi’dir. Dava avukatı regülasyonlar henüz oluşmamış olsa da ABD’nin bu tarz ihlalleri göz ardı etmeyeceğini söyledi.

“Bugünün suçlamaları, Web3'ün kanunsuz bir bölge olmadığını bir kez daha hatırlatıyor. Daha geçen ay, NFT'leri içeren insider trading ticareti davasını duyurdum ve bugün kripto para piyasalarını içeren ilk insider trading davasını duyuruyorum. Bu suçlamalarla ilgili mesajımız açıktır: Dolandırıcılık dolandırıcılıktır blockchain’de veya Wall Street'te gerçekleşsin, dolandırıcılıktır. Ve New York'un Güney Bölgesi, nerede bulursak bulalım, dolandırıcıları adalete teslim etme konusunda acımasız olmaya devam edecek”.

FBI Direktör Yardımcısı Michael J. Driscoll şunları söyledi;

“Bu davadaki iddialar, daha geleneksel bir finansal piyasadan ziyade bir kripto borsasında yapılan işlemlerle ilgili olsa da, yine de insider trading suçunu oluşturuyor. İddia edildiği gibi, sanıklar en az 25 farklı kripto para biriminde yasa dışı işlem yaptı. Bu işlemlerinden yaklaşık 1,5 milyon dolar haksız kazanç elde ettiler. günkü eylem, FBI'ın hem 'eski' hem de 'yeni' tüm finansal piyasaların bütünlüğünü koruma taahhüdünü göstermelidir.”

Ekim 2020'den itibaren ISHAN WAHI, Coinbase varlık listeleme ekibine atanmış bir ürün yöneticisi olarak Coinbase'de çalıştı. Bu görevde, ISHAN WAHI, Coinbase'in borsalarında kripto varlıklarını listelemek için oldukça gizli bir sürece dahil oldu ve Coinbase'in hangi kripto varlıklarını listelemeyi planladığı ve bu kripto varlık listeleri hakkında kamuya duyuruların zamanlaması hakkında ayrıntılı ve ileri düzeyde bilgiye sahipti.

Haziran 2021'de başlayan ve Nisan 2022'ye kadar devam eden en az 14 olayda ISHAN WAHI, hem Coinbase'in belirli kripto varlıklarını listelemeyi planladığını hem de Coinbase'in bu varlık listelerini kamuya açıklama zamanlamasını önceden biliyordu ve Coinbase'in gizli bilgilerini menfaatine kullandı.

ISHAN WAHI, her biri en fazla 20 yıl hapis cezası gerektiren iki adet elektronik dolandırıcılık komplosu ve iki adet elektronik dolandırıcılık suçuyla suçlanıyor. NIKHIL WAHI ve SAMEER RAMANI  aynı şartlarla yargılanacak.

Read Entire Article