Son Dakika: FED Faiz Kararını Açıkladı! Kripto Paralar Yükselir Mi?

2 years ago 93

Temmuz ayı kripto paralar için iyi bir ara yükseliş dönemi oldu. Ancak bu beklendiği kadar uzun sürmedi. Tesla’nın Bitcoin satışı ve 24.200 dolar direncinin üzerinde kalıcılık sağlanamaması sebebiyle en büyük kripto para birimi yeniden 21.000 doların altına düştü. Saat 21:00 itibariyle FED’in faiz kararı duyuruldu. Peki kripto paralar bundan nasıl etkilenecek?

FED Faiz Kararı Belli Oldu

Beklendiği üzere faiz artırımına giden FED artan enflasyonla mücadele için elindeki en güçlü silahı kullanmaya devam ediyor. Ancak faizlerin artırılacağı sinyalinin verildiği 2021 son çeyreğinden bu yana kripto paralar düşüyor. Özellikle Ocak ayında yayınlanan Aralık FOMC tutanakları Bitcoin ve altcoinler üzerinde yıkıcı etkiye sahip olmuştu.

Bitcoin yazı hazırlandığı sırada 21.670 dolardan alıcı buluyor. FED, faizi Temmuz toplantısında 75 baz puan artırmaya karar verdi. FED duyurusunun detaylarını anlık olarak burada paylaşıyor olacağız. Sayfayı yenileyerek en güncel bilgiye hızlıca ulaşabilirsiniz.

  • Faizler 75 baz puan artırıldı.
  • Karar oybirliğiyle alındı.
  • İstihdam oranı güçlüydü ve işsizlik düşük kaldı.
  • FED enflasyon riskine karşı son derece dikkatli olduğunun bir kez daha altını çizdi.
  • Bilanço küçültme daha önce belirtildiği gibi devam edecek.
  • Enflasyon pandemiye bağlı dengesizlikler, yüksek gıda fiyatları nedeniyle yüksek kaldı.
  • %2 enflasyon hedefimizde kararlıyız.
  • FOMC enflasyonist tehditler konusunda çok endişeli.
  • Ukrayna savaşı küresel ekonomik büyümeye zarar veriyor. Enflasyon üzerinde ekstra baskı oluşturuyor.
  • Aralık ayında %3,4’lük bir faiz ön görüyoruz. (Yani yılın kalan toplantılarında 107 baz puan artış hedefleniyor)

Kripto Paralar Yükselir Mi?

Dün Microsoft ve Alphabet (Google) kazanç raporlarını açıkladı. Beklentilere yakın gelen kazanç raporları hisse senedi piyasalarını pozitif etkileyeceği için Bitcoin bugün 21.500 dolar sınırına kadar dayanmıştı. FED, faiz kararını açıklamış olsa da 21:30’da Powell ekran başına geçecek. Yapacağı açıklamalar kripto paraların ani düşüş/yükselişine sebep olabilir.

Faizlerin 100 bp artırılması kripto paraları için büyük bir yıkıma sebep olacaktı. FED, hisse senedi piyasalarının da daha fazla hırpalanmaması için böyle bir adım atmış olabilir. Bitcoin faiz artışının ardından hızla 22.000 dolara çıktı fakat ani düşüşlere yatırımcıların hazırlıklı olması gerekiyor. Bir sonraki toplantı Eylül ayında yapılacağı için birkaç hafta kripto paraların ara yükselişler yaptığını görebiliriz. Yıl sonu faiz beklentisi makul ve FED 100bp gibi şok artışlardan yana değil gibi görünüyor. Bitcoin 22.500 doların üzerinde kalıcılık elde edebilirse altcoin yatırımcılarının yüzü gülmeye başlayacaktır.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article