Son Dakika! Fed’in Beklediği Verdi Geldi! Şimdi Bitcoin, Altın, Kripto Paralarda Neler Olacak?

1 year ago 62

Kripto para yatırımcıları için son iki hafta oldukça yorucuydu ve makro ekonomik cephede önemli gelişmeler yaşandı. Bitcoin fiyatı azalan likidite ve FUD nedeniyle düşse de 27.500 dolar seviyesini korudu. Biraz önce gelen verilerse ayın geri kalanı için önemli ölçüde beklentileri şekillendirecek.

ABD Üretici Enflasyonu

Enflasyon Fed’in öncelikli konusu ve istikrarlı düşüş devam ediyor. Bu da faiz politikasının sonuç verdiğini gösteriyor. Dün gelen enflasyon verisi faizleri güncel enflasyonun üstüne çıkarmış oldu ve Fed’in artık daha fazla artış yapmayabileceği beklentisi oluştu. Fakat tüketici enflasyonundaki düşüşün devam etmesi gerekiyor.

TÜFE verisindeki düşüşün devamı için üretici fiyat endeksindeki aşağı yönlü istikrarlı hareketin de sürmesi gerekiyor. Biraz önce gelen veriler TÜFE için öncü gösterge konumunda olduğundan dolayı Bitcoin, altın, kripto, gümüş yatırımcıları tarafından yakından takip ediliyordu.

Veriler aşağıdaki gibi açıklandı;

  • ÜFE (Aylık) Açıklanan: 0,2% (Beklenti: 0,3% Önceki: -0,5%)
  • Çekirdek ÜFE (Yıllık) Açıklanan: 3,2% (Beklenti: %3,3 Önceki: 3,4%)
  • İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları Açıklanan: 264K (Beklenti: 245K Önceki: 242K)

Yıllık ÜFE ise %2,3 olarak açıklandı. Beklenti altı gelen veri önceki ay açıklanan %2,7’nin de altındaydı. Bitcoin için üç veri de pozitif geldi. İşsizlik ise artıyor, Fed’in yıllık %4 hedefi ikinci yarıda gerçekleşecek gibi görünüyor.

Kripto Paralar Ne Olacak

ABD enflasyonunun güncel durumunu yansıtan veriler kripto paralar için pozitif geldi. Enflasyon düşmeye devam edecek ve faiz artışları sonuç veriyor. Diğer taraftan kredi sıkılaşması nedeniyle piyasadaki baskı da arttı. Fed bu durumu göz önünde bulundurarak Haziran ayında faiz artırımı yapmama kararı alabilir. Bu da kripto paralardaki yükselişin daha da hızlanmasını sağlayabilir.

Bu hafta konuşan FOMC üyesi Williams henüz faiz artırımlarında sona gelmediklerini söylese de Fed artık tavan ilanını yapmak üzere. FedWatch verileri de bunu doğruluyor. Eğer küresel ölçekte büyük sorunlarla karşı karşıya kalmazsak yaklaşık 1 yıl önce başlayan faiz artış sürecinin artık sonuna geldiğimizi söyleyebiliriz.

Fed’in faiz indirimleri başlarken birçok kez resesyonu tetiklediğini bekliyoruz. Şimdi Powell ve ekibinin yumuşak için daha fazla kafa yorması gerekecek. Bunun da yolu daha da geç kalmadan faiz artışlarını durdurmaktan geçiyor.

Bitcoin fiyatı yazı hazırlandığı sırada 27.500 dolarda bulunuyor.

Read Entire Article