Son Dakika FED Kripto Açıklaması: Jerome Powell Dijital Dolar’ı Açıklıyor!

2 years ago 121

Kripto paralar ve merkez bankalarının dijital para birimleri hakkında düzenenlenen BIS İnovasyon Zirvesinde, FED Başkanı Jerome Powell konuşma gerçekleştiriyor. Powell, konuşmasında özellikle kripto paralar, DeFi ve merkez bankası dijital parasının geleceğinin üzerinde duruyor.

Yeni Yasal Düzenlemeler Şart

Powell, mevcut regülasyonların kripto paraların dahil edilerek oluşturulmadığını ve dolayısıyla dijital paraları dikkate alarak yeni kurallar, yasalar ve çerçevelerin ortaya koyulması gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca Powell, bazı dijital ürünlerin piyasada gerilim oluşturduğu zaman nasıl davranılması gerektiğinin de henüz bilinmediğini belirtiyor. Dolayısıyla Powell, kripto paraların dahil olduğu bu yeni sistemin öncesi ve sonrası için teknolojinin yardımı ile beraber gelişmeler sağlanması gerektiğini söylüyor.

Ayrıca Powell, Amerikan Merkez Bankası’nın dijital parasının genel kabulü için form oluşturulması gerektiğini ve bir an önce dijital para adımlarının atılması gerektiğini de bildiriyor. Bununla beraber merkez bankası başkanı, henüz dijital para birimi hakkında net bir karara ulaşmadıklarını da iletiyor. Ancak başkan, araştırmaların sürdüğünü, fayda ve maliyete göre verimli olabilecek tüm seçenekleri değerlendirdiklerini de söylüyor.

Güvenlik ve Diğer Önlemler

Bunların yanı sıra FED başkanı Powell, merkez bankasının dijital parasının (CBDC) kullanıcıların gizlilik ve güvenliğini garantiye alması gerektiğini de vurguluyor. Bu gelişmeler sağlanırsa başkan hem yatırımcıların paralarının korunmasını hem de olabilecek illegal işlerin engellenmesini hedeflediklerini belirtiyor. Yani kara para aklama gibi durumların da önüne geçilmesi için çalışmaların bir yandan sürdüğü bildiriliyor. Öte yandan Powell, CBDC’nin herkes tarafından kolay erişilebilir ve yaygın olması için ellerinden geleni yapacaklarını da söylüyor.

Daha önce Amerika Devleti Başkanı Biden, kripto paraların hükümetçe kabul edildiğini belirtmiş ve yasayı imzalamıştı. Bu gelişmeyle Biden, kripto piyasasında bulunan devletlerin arasında Amerika’nın lider konumda olması gerektiğini de vurgulamıştı. Diğer yandan Avrupa Merkez Bankası da dün kripto ve Dijital Euro için BIS İnovasyon Zirvesi’nde konuşmuş ve gelişmeleri paylamıştı. Henüz kim daha erken davranır bilinemiyor. Ancak gelişmeler, merkez bankalarının dijital paralar için çalışmalarını hızlandırdığını gösteriyor.

Read Entire Article