Son Dakika: FOMC Tutanakları Açıklandı! Kripto Paraları Nasıl Etkileyecek?

2 years ago 94

En az FED toplantıları kadar önemli olan FOMC tutanakları, kripto paraları direkt olarak etkileyen bir gelişmedir. Sadece kripto paralar değil, emtia, döviz, hisse senetleri ve daha birçok pazarı etkileyen FOMC tutanakları nedir? Bu akşam açıklanan tutanaklar kripto paraları nasıl etkileyecek? Yatırımcıların merak ettiği tüm detayları ele alıyoruz.

FOMC Tutanakları Açıklandı!

Haziran ayında yapılan toplantıda 75 baz puanlık faiz artışı kararı çıkmıştı. Kripto paralar bu kararın ardından daha büyük kayıplar yaşadı. Kripto para yatırımcılarının önemli bir kısmı FOMC tutanaklarıyla ocak ayında tanıştı. Çünkü aralık ayı FED toplantısı artık net bir dönüm noktasına işaret ediyordu. Artan enflasyon sebebiyle FED gerekli adımları atacağını söyledi. Ocak ayında gelecek FOMC tutanakları ise 2022 yılı için planlanan adımları içeriyordu.

Nitekim beklenen oldu ve FED faizleri artırmaya başladı. Ancak enflasyonda düşüş henüz görülmedi. Başta Powell olmak üzere çok sayıda FED üyesi, faizler konusunda geç kaldıklarını geçtiğimiz ay defalarca söylediler. Daha fazla faiz artışı kripto paraların da içinde bulunduğu riskli varlıkları baskılamaya devam edecek.

Peki haziran ayında yapılan FED toplantısıyla alakalı, üyelerin detay görüşlerini içeren ve önümüzdeki toplantılarda atılacak adımlarla ilgili bize fikir veren FOMC tutanaklarında neler yer alıyor? Saat 21:00 itibariyle açıklanan FOMC tutanaklarında şu detaylar yer alıyor;

  • FOMC tutanakları açıklandı.
  • Gelecekte daha kısıtlayıcı politikalar mümkün
  • FED üyeleri Temmuz ayında 75 veya 50 baz puanlık faiz artışından yana
  • Haziran toplantısında katılımcılar, enflasyon görünümünün kötüleşmesi sebebiyle 75 baz puanlık faiz artışı konusunda hemfikirdi.
  • Enflasyonun artmaya devam etmesi halinde katılımcılar daha fazla faiz artışına sıcak bakıyor.
  • 2022 ve 2023 yılının ikinci yarısı için büyüme tahminleri düşürüldü.
  • Enflasyonun %2’ye inmesi biraz zaman alacak.

Kripto Paraları Nasıl Etkileyecek?

FED önümüzdeki toplantıda 75 baz puanlık faiz artışının sinyalini vermiş oldu. Kripto para piyasalarını önümüzdeki günlerde daha fazla düşüş karşılayabilir. Ancak önemli bir detay var. Resesyon endişeleri FED’in adımlarını daha yumuşak atmasına sebep olacak gibi görünüyor. En azından Temmuz ayının enflasyon rakamlarında bir miktar gerileme görebilirsek sonraki toplantıda faiz artışı daha düşük olabilir veya pas geçtiklerini görebiliriz.

Emtia fiyatlarındaki gerileme enflasyonun önümüzdeki dönemde düşüşe geçebileceğine işaret ediyor. Bu veriler enflasyon için öncü kabul edilirken, enflasyondaki gerilemenin netleşmesi kripto paralar için olumlu olacaktır.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article