Son zamanlarda ABD ve AB'de kripto para düzenlemesine dair somut adımlar atılırken, Türkiye de bu konuda önemli çalışmalar yapıyor.
Düzenlemeler, Evrensel Olacak
Kripto para için yasal düzenleme bir süredir gündemdeydi. Geçtiğimiz haftalarda, Beştepe’de Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın başkanlığında Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin de katıldığı kripto para toplantısında, gelinen aşama ve atılabilecek yeni adımlar ele alınmıştı. Kripto paralarla ilgili değerlendirmesini paylaşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Meclis’te müzakerelerin yapılıp ona göre adım atılacağını ve kripto para olayına sıcak bakmadığını belirtmişti.
Kripto para düzenlemesine yönelik toplantılar ve çabalar hız kesmeden devam ediyor. Bugün İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Hukuk Fakültesi ve İ.Ü. Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde, “Blok Zincir Teknolojileri ve Hukuki Altyapısı” sertifika programında konuşan SPK Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör, SPK’nın blok zinciri (Blockchain) ve kripto varlıklara yaklaşımı hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı. Güngör, Blok zinciri teknolojisi üzerinden kripto varlıklar üretildiği gerçeğine işaret ederek, blok zincir teknolojisini ve kripto varlıkları ayrı düşündüklerini belirtti ve şunları ekledi:
En azından ilk aşamada. Yapılacak düzenlemelerde blok zincir teknolojisinin hayatın her alanında kullanımıyla ilgili bir kısıtlamaya gidilmesin, bir engel konulmasın. Bu temel şiarımız. Bu gelecekte çok etkili olacak. Bu sadece finansal bir ürün değil. Blok zinciri üzerinden üretilen finansal varlıkları ayrı düşündüğümüzü belirtmeliyim. Kripto varlıklarla ilgili söyleyeceğim olumsuz şeyler blok zincir teknolojisiyle ilgili olumsuz yargı varmış gibi algılanmasın lütfen. Yatırım yapanların yüzde 99,9’u blok zinciri bilmiyor.Kripto Varlıklar, Blok Zincirinden Ayrı Düşünülemez
Güngör, karşıt görüşlerin de var olduğunu ve onların da bilincinde oldukları vurguladı. Kripto varlıkların blok zincir teknolojisinin gelişmesinin bir nevi yakıt olduğuna işaret eden siyasetçi, kripto varlıkları blok zincirinden ayrı düşünemeyeceğimi söyledi ve şunları ekledi:
Şöyle bir gerçeklik var: Ülkemizde bu alana yatırım yapan kişilerin yüzde 99,9’u blok zincir tarafıyla ilgili bir bilgiye sahip değil. Bu kişileri cezbeden unsur kripto varlıkların fiyat hareketliliğidir. Biz SPK olarak bu piyasada yaşanan gelişmeleri 2017’den bu yana günlük olarak izliyoruz. Yapacağımız düzenlemeler evrensel olacak. Evrensel ilkeler desek de biz ülkemizin gerçeklerine de her zaman bakıyoruz. Düzenleme olduğunda devlet garantisi var algısı oluşuyor. Devlet baba geleneği sürüyor.Piyasa, Kısmen Düzenlenmiş Durumda
Güngör'e göre, Türkiye’de (kripto para alanında) 7 milyon yatırımcı/tüketici var. Ama her dört kişiden üçünün başka yerlerde de hesabı var. Rakamlara ihtiyatlı yaklaşmak gerek. Her yazılana da inanmamalıyız. Türkiye’deki platformlardaki bakiye dünyanın binde ikisi civarında. Olaya iki şekilde baktığını belirten Güngör şunları söyledi:
Bu varlıkların çıkarılması ve halka satışı. Halka arz gibi düşünün. Kripto varlık alım satım platformlarının düzenlenmesi. İlk düzenleme 2020’de yapıldı. Merkez Bankası ‘ödemelerde kullanamazsınız MASAK, kripto varlık alım satım platformlarını yükümlü hale getirdi. Kara paranın aklanması ve terörün finansmanı alanındaki kişileri görürseniz bildirme yükümlülüğünüz var. Bu piyasa kısmen düzenlenmiş durumda aslında.