Tarihi Zirve! USDT’nin Değeri 20 TL’ye Dayandı! USD ve USDT Arasında Neden Fark Var?

1 year ago 67

USD yani Amerikan doları dünyanın genel geçer para birimi olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. Amerika'da ekonomi konusunda izlenilen politikalar ve alınan kararlar fiyat üzerinde büyük baskılar oluşmasına sebep oluyor. Konu kripto paralar olunca ise karşımıza USDT çıkıyor. USDT ise 1 dolar sabiti olan ve kripto para alanında işlem yapılmasını sağlayan aynı zamanda en büyük işlem hacmine sahip olan stablecoin olarak karşımıza çıkıyor.

USDT ve USD Farkı Nedir?

USDT (Tether) fiyatı, USD (ABD Doları) fiyatından daha yüksek olabilir çünkü USDT, bir kripto para birimi olarak tasarlanmış durumda ve ABD dolarına sabitlenmiş şekilde varlığını sürdürüyor. USDT'nin değeri, her bir token'ın bir ABD dolarına eşit olduğu garanti edilen bir stablecoin olarak tasarlanmıştır.

Bu nedenle, piyasalarda talep arttıkça, USDT fiyatı artabilir çünkü trader'lar, USDT'yi kullanarak kripto para birimleri alıp satmak isteyebilirler. USDT'nin piyasada yeterince talep görmesi halinde, arz ve talep dengesi fiyat artışına neden olabilir.

Ancak, USD'nin değeri, ekonomik faktörlere ve dünya piyasalarındaki dalgalanmalara bağlı olarak değişebilir. Ekonomik faktörler, faiz oranları, enflasyon oranları, işsizlik oranları gibi makroekonomik veriler ve dünya piyasalarındaki jeopolitik gelişmeler, USD'nin değerindeki değişikliklere neden olabilir. Bu nedenle, USD ve USDT fiyatları arasındaki fark, zaman içinde değişebilir.

Türk Lirası Neye Göre Değer Buluyor?

Ülkemizin para birimi olan Türk Lirası (TL), USD'ye kıyasla değer kaybedebilir veya kazanabilir. Örneğin, bir ülkenin ekonomisi istikrarsız veya borçlu ise, ülkenin para birimi olan Türk Lirası, diğer ülkelerin para birimleri karşısında değer kaybedebilir. Bunun nedenlerinden birisi, yabancı yatırımcıların bu ekonomiye olan güveninin azalması ve TL'ye olan talebin düşmesi olabilir. Aynı şekilde, bir ülkenin ekonomisi güçlü ve istikrarlıysa, ülkenin para birimi olan TL, diğer ülkelerin para birimleri karşısında değer kazanabilir.

USDT ve USD'nin TL'ye olan kuru da, USD veya USDT'nin diğer para birimlerine kıyasla TL'deki değerine bağlı olarak değişebilir. Örneğin, USD/TL kuru, USD'nin TL karşısındaki değerine göre belirlenir. Eğer USD değer kazanırsa, USD/TL kuru yükselebilir. Aynı şekilde, USDT/TL kuru, USDT'nin TL karşısındaki değerine göre belirlenir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken bir nokta, kripto para birimleri olan USDT'nin, ülkelerin para politikalarından etkilenmeyen bir para birimi olarak tasarlanmış olmasıdır. Bu nedenle, USDT/TL kurundaki dalgalanmalar, USD/TL kurundaki dalgalanmalardan farklılık gösterebilir.

Tüm bu bilgilerin göz önünde bulundurulmasıyla yapılan incelemeye göre USD pazar günü akşam saatleri itibariyle 19,6 TL civarında işlem görüyordu. USDT ise kripto borsalarında 19.98 seviyesine kadar yükseldi. ABD doları ile fiyatı sabit olan Tether arasında görülen ciddi farka sebep olan en büyük etmen olarak geleneksel ekonomi araçlarıyla işlem yapılmasının giderek maliyetli ve zor olması gösterilebilir. Yurt dışı çıkışlarında yaşanılan zorluklar insanları kripto para aracılığıyla transfere yöneltiyor olabilir. Tüm bu işlemlerin de USDT ve görece bugün itibariyle daha zayıf rakipleri olan diğer stablecoin'ler aracılığıyla yapıldığı göz önünde de bulundurulursa artan arz ve talebin doğal olarak USDT fiyatını da yükseltebileceğini göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Read Entire Article