Tarihin En Tuhaf Kripto Para Hikayesi!

2 years ago 91

Dün yapılan açıklamadan sonra olayın detayları daha da netleşiyor. Kripto para tarihinin en tuhaf olayıyla karşı karşıya kaldık. Bitfinex saldırısı o günlerde Bitcoin’in %40 değer kaybetmesine sebep olmuştu. Bugün ise tam anlamıyla olmasa da olayın genel hatlarıyla önemli detaylarını öğrendik. İşte karşınızda tarihin en tuhaf kripto para hikayesi.

Bitfinex Saldırısı ve Suçluların Yakalanması

Öncelikle kefaletle serbest bırakılan iki isimle alakalı yargıç itirazda bulundu. Toplam 8 milyon dolar karşılığında suçluların Türkiye saatiyle sabaha karşı serbest bırakıldığı duyurulmuştu. Çalınan Bitcoin’in bugün yaklaşık değeri 5 milyar dolar ve 3,6 milyar dolar değerindeki kısmı ABD’nin eline geçti. Yani hali hazırda ABD, Tesla’dan daha fazla Bitcoin’e sahip.

Bu olayda güvenlik güçleri White hacker’lık yaptı. Dosyanın detaylarına bakılırsa yıllardır son derece titiz bir soruşturma yönetilmiş. Daha enteresan olan ise suçluların garip yaşantısı ve tuhaf hareketleridir. Şimdi gelin detaylarıyla bu konuyu ele alalım.

Tarihin En Tuhaf Kripto Para Hikayesi

Herşey Ağustos 2016’da başladı. Halen kim olduğu bilinmeyen saldırgan veya saldırganlar Bitfinex borsasını hackledi. Yaklaşık 2000 onaylanmamış işleme onay verdiler ve 119.754 Bitcoin (BTC) çaldılar. Bu olayın etkisiyle piyasalar %40 değer kaybetti. Sonrasında saldırının sorumluları deep web üzerinden birileriyle anlaştı ve ganimetin bir kısmını burada akladı.

2022 Ocak 31’de ise çalınan fonları tutan cüzdanlarda hareketler görüldü. Fonlar, herhangi bir gizlilik arayan davranış (Mixer, Monero kullanımı, Tornado Cash kullanımı) olmaksızın konsolide edildi. Bu transferler ciddi heyecana sebep olmuştu.

Cüzdanı kullananlar yukarıdaki şemada gördüğünüz gibi AlphaBay, Monero kullanarak izlerini gizlemeye çalıştılar. Fakat ajanlar tarafından her adımları takip ediliyordu. Tek yaptıkları şey hack olayının arkasında kim olduğunu tespit etmekti ve izlemeye devam ettiler. Borsa hesaplarını Hindistan merkezli e-postalara kadar takip ederek, BTC’yi iki kişinin ticari ve kişisel hesaplarına bağladılar: Ilya Lichtenstein ve eşi Heather Morgan, evet artık en azından olayla bağlantılı iki isme ulaşmışlardı.

Güvenlik güçleri Lichtenstein’ın bulut veri sağlayıcı hesabına girmek için izin aldılar. Hem Rus hem de ABD vatandaşı olan Lichtenstein cüzdanın özel anahtarını bir text dosyasında bu bulut hesabında saklıyordu. Evet, yaklaşık 4 milyar dolarlık kripto para bir dropbox hesabında bir text dosyasında korunuyordu 😊

Bu çift paranın büyük kısmına dokunamadılar ancak Walmart, Uber ve Playstation hediye kartları alarak parayı aklamaya da çalıştılar.

Yukarıdaki görselde hangi yöntemleri kullandıklarını görüyorsunuz.

Heather Morgan, Forbes dergisi için girişimcilik ve sosyal ikna üzerine yazılar yazan bir seri girişimci ve melek yatırımcıydı. Aynı zamanda amatör rapçiydi. Gerçekten enteresan bir hayatı vardı ve eski paylaşımlarını bu olayla ilişkisini bilerek incelediğinizde gerçekten hayret edebilirsiniz.

Bitfinex çalınan fonlar karşılığında mağdurlara o günün yaklaşık 71 milyon dolarını zaten dağıtmıştı. Şimdi ABD Adalet Bakanlığının elinde 4 milyar dolar değerinde Bitcoin var, mağdurlar o günün şartlarında paralarını almıştı. Peki bu fonlar ne olacak?

Saldırıyı yapanların bu iki kişi olmadığına kesin gözüyle bakılıyor. Peki bu çift saldırganlarla ne gibi bir anlaşma yaptılar? 4 milyar dolar değerindeki Bitcoin için ne kadar ödeme yaptılar? Bu soruların da cevabı netleştiğinde kripto para piyasalarındaki en büyük gizemlerden biri çözülmüş olacak.

@KumpirMafyas ve @JackNiewold bu harika derlemede fazlasıyla ilham aldığımız iki isim ve ikisine de teşekkürler.

Read Entire Article