Teknoloji Devi Samsung’dan Büyük Ses Getiren Bitcoin Hamlesi!

2 years ago 94

Güney Koreli teknoloji devi Samsung, şirketin 2022 mali yılı birinci çeyrek sonuçlarını açıkladığı sırada Bitcoin (BTC) madenciliğinde kullanılabilecek 3 nanometre (nm) çip üzerinde çalıştığını belirtti.

Çipin Denemelerine Başlandı

The Elec'in 29 Haziran'daki haberin göre, Samsung'un 3nm çipi, Bitcoin madenciliğinde etkili olduğu bilinen ve belirli entegre devrelerden (ASIC'ler) oluşan madencilik cihazları ile tam uyumlu olacak ve kaynaklara göre denemeler yapılıyor. Samsung'un 3nm çip üretme yeteneği, güç tüketimini yüzde 30'a kadar azaltmak gibi Bitcoin madenciliğinin bazı sorunlu noktalarını çözeceği üzerinde duruluyor. Ek olarak, çip, yüzde 33 daha yüksek transistör yoğunluğu ile birlikte madencilik hızını yaklaşık yüzde 15 artırabilir.

Samsung, ilk müşterisi olan Çinli ASIC şirketi PanSemi'nin şimdiden sipariş aldı. Kaynaklar, ayrıca ABD merkezli Qualcomm'un da 3nm çip için ön talepte bulunduğunu belirtiyor. Samsung'un en büyük müşterisi olan Qualcomm, bundan önce 4nm çip için sipariş vermiş ancak Güney Koreli şirketin üretimde karşılaştığı aksaklıklardan dolayı sipariş iptal edilmişti. Şirketlerin, ayrıca Samsung'un 3nm üretim sürecini Qualcomm'un ihtiyaç duyduğu her an kullanıma sunacağı konusunda da anlaştıkları bildirildi.

Samsung'un 3nm çip girişimi, şirketin 7nm ve 5nm çipler üretmek için kullanılan geleneksel FinFET işleminden farklı olan Gate All Around (GAAFET) teknolojisine dayanıyor. Genel olarak, GAAFET daha iyi performans sunulmasını sağlamak için silikon boyutunu azaltıyor.

Teknoloji devinin çip denemelerinin ardından hızla seri üretime başlaması bekleniyor.

3nm Çipin Bitcoin Madenciliğine Muhtemel Katkısı

Samsung'un 3nm çipinin olası tanıtımı, Bitcoin'in ASIC endüstrisini ve genel SHA256 hash rate'ini destekleyebilir. Bitcoin ağının hash rate'i kripto para piyasalarındaki büyük çöküşe rağmen son aylarda hızla yükseliyor. Güncel verilere göre, yazım sırasında 217,63 EH/s seviyesinde olan Bitcoin hash rate'i, 8 Haziran'da 292 EH/s ile rekor kırdı.

Samsung'un Bitcoin madenciliğine giriş yapmasıyla birlikte, sektör, yenilikçi ürünleri piyasaya sürme konusunda önde gelen teknoloji şirketlerinin arasında önemli bir rekabete ulaşmış olacak. Örneğin, ABD'li çip üreticisi Intel, yakın zaman önce Blockscale adlı yeni bir kripto para madenciliği çipinin piyasaya sürüldüğünü duyurdu. Şirkete göre çip, SHA-256 hash'inde daha fazla enerji verimliliği sunuyor.

Read Entire Article