Temel ve Teknik Analiz Nedir?

2 years ago 98

Hem kripto para birimlerinde hem diğer geleneksel piyasalarda analistler varlığın bir sonraki hamlesini tahmin etmek ve yatırım stratejilerini daha doğru yönetmek için teknik ve temel analizleri kullanırlar. Genel olarak uzman isimler en doğru tahminlerin yapılabilmesi için hem teknik hem temel analizin bir arada kullanılması gerektiğini tavsiye ediyor.

Teknik Analiz Nedir?

Teknik analiz, fiyat hareketi ve hacim gibi alım satım faaliyetlerinden elde edilen istatistiksel eğilimleri analiz ederek yatırımları değerlendirmek ve alım satım fırsatlarını belirlemek için kullanılan bir alım satım disiplinidir. Bir varlığın değerini satışlar ve kazançlar gibi iş sonuçlarına dayalı olarak değerlendirmeye çalışan temel analizden farklı olarak, teknik analiz fiyat ve hacim çalışmasına odaklanır.

Bir varlık için arz ve talebin fiyat, hacim ve zımni volatilitesindeki değişiklikleri nasıl etkileyeceğini incelemek için teknik analiz araçları kullanılır. Bir varlığın geçmiş alım satım faaliyeti ve fiyat değişikliklerinin, uygun yatırım veya alım satım kuralları ile eşleştirildiğinde varlığın gelecekteki fiyat hareketlerinin değerli göstergeleri olabileceği varsayımından hareket eder.

Genel olarak teknik analistler aşağıdaki geniş gösterge türlerine bakar:

  • Fiyat trendleri
  • Grafik desenleri
  • Hacim ve momentum göstergeleri
  • Osilatörler
  • Hareketli ortalamalar
  • Destek ve direnç seviyeleri

Temel Analiz Nedir?

Temel analiz, ilgili ekonomik ve finansal faktörleri inceleyerek bir varlığın içsel değerini ölçme yöntemidir. Temel analistler, ekonominin durumu ve endüstri koşulları gibi makroekonomik faktörlerden kripto para biriminin etkinliği gibi mikroekonomik faktörlere kadar varlığın değerini etkileyebilecek her şeyi inceler.

Öte yandan temel analiz, piyasa tarafından doğru fiyatlandırılmayan kripto para birimlerini belirlemek için genellikle makrodan mikroya bir bakış açısıyla yapılır. Analistler, varlık için adil bir piyasa değerine ulaşmak için varlığın tekil performansına odaklanmadan önce, genellikle ekonominin genel durumunu ve ardından belirli alanın gücünü inceler.

Çeşitli temel faktörler iki kategoriye ayrılabilir:

  • Nicel: Sayı ve miktar olarak gösterilebilen bilgilerle ilgili
  • Niteliksel: Bir varlığın niceliğinden ziyade doğası veya standardı ile ilgili.

Kripto para birimlerinde temel analiz yaparken; on-chain metrikler, hash rate oranları, aktif adresler, işlem hacimleri, işlem ücretleri, piyasa değeri, likidite, dolaşımdaki arz, projenin whitepaper’ı, yol haritası, rakip karşılaştırmaları, token ekonomisi, sosyopolitik çevre ve kullanıcı davranışı gibi pek çok etken kullanılabilir.

Read Entire Article