Terra UST Açıklaması! Cosmos (ATOM) CEO’su Konuştu!

2 years ago 148

Cosmos’un CEO’su Ethan Buchman bugün akşam saatlerinde Terra UST krizinin kendi projelerine etkilerini ele aldı. ATOM benzer bir kaderi paylaşabilir mi? Terra ekosisteminden farklı olarak Cosmos nasıl bir çalışma prensibine sahip? Direkt olarak birinci ağızdan Terra UST krizini ve Cosmos’a etkilerini CEO’sundan öğrenelim.

Terra UST Açıklaması!

Ethan Buchman, kendi platformlarının birlikte çalışabilirlik ve egemenlik değerlerine öncelik verdiğini söylüyor. Yani topluluklara altyapıları ve uygulamaları üzerinde egemen olmaları, kendi politik ekonomilerini belirlemelerini ve yine de başkalarıyla birlikte çalışabilir olmaları için araçlar sağlanıyor. Terra UST çöküşünde böyle olmadı, UST sabitinin kaybolmasıyla birlikte ekosistemdeki 100’ü aşkın kripto projesi çok büyük kayıplarla karşı karşıya kaldı. Çünkü Terra ağının durdurulması ve LUNA’ya bağlılıkları onları UST/LUNA ile aynı kadere itiyor.

Egemen Cosmos zincirleri birbirinden bağımsızdır. Her birinin kendi doğrulayıcı seti ve politik ekonomik güvenliği vardır. Biri başarısız olursa, diğerleri etkilenmez. Bu anlamda, Cosmos Hub da dahil olmak üzere çeşitli Cosmos zincirleri Terra’nın çöküşünden etkilenmeyecek. Buradaki etkilenmeme teknik bakımdandır, elbette piyasadaki FUD fiyatlara etki etti. Aynı zamanda gelecekte ağdaki bir projenin batmasıyla diğerlerinin zarar görmeyeceğini de söylüyor.

Cosmos (ATOM) CEO’su Konuştu

Bununla birlikte, UST çöktüğü ve LUNA piyasa değeri 20 milyar dolardan 0’a düştüğü için Cosmos topluluğundaki birçok kişi büyük bir kayıp yaşadı. Buchman, tüm topluluk üyelerine seslenerek “Yalnız değilsin ve inanılmaz derecede ilgili ve dirençli bir topluluğun parçasısın. Birbirimize destek olmak her zamankinden daha önemli” dedi.

Ethan Buchman ayrıca şunları söyledi;

“Uygulama zincirleri tasarım gereği bağımsız olarak başarısız olurken, IBC tokenlerinin (ve diğer bilgilerin) bağımsız zincirler arasında akmasını sağlayarak, birbirleriyle karmaşık ekonomik ilişkiler geliştirmelerine olanak tanır. Kullanıcılar ve zincirler bu kararları kendileri verir. Diğer egemen zincirlerde UST ve LUNA‘ya sahip kullanıcılar, doğal olarak Terra’da bulunanlarla aynı şekilde etkilendi. Ve zincirler UST’ye güvendikleri ölçüde onun çöküşünden zarar gördü. Neyse ki, Cosmos içindeki maruziyet nispeten minimumdur ve riski kontrol altına almak için çalışmalar yapılmaktadır”.

Yani Buchman, Cosmos ekosistemindeki bir zincirin, projenin çöküşünün tüm yapıyı yıkamayacağını savunuyor. Ayrıca Terra kaynaklı zararların dışarıdaki yatırımcılardan farksız olarak UST ve LUNA’ya maruziyetleri kadar projeleri eklediğini söylüyor.

“Cosmos Hub’ın kendisi çok az riske maruz kaldı, ancak dışarıdakiler Terra=Cosmos‘u mottosunu ortaya atacak. Durum bu değil. Cosmos, topluluklara büyük güç sağlayan genel amaçlı bir teknolojidir. Büyük güç büyük sorumluluk getirir. Bu şekilde, Cozmos Linux’tan farklı değildir”.

Linux bir işletim sistemidir. Mesela Windows veya Android gibi düşünebilirsiniz. Biz sadece teknoloji, altyapı ortağı olabiliriz deniyor. Linux kullanan bir sistemin arızası, linux’un kendisini veya Linux kullanan diğer sistemleri tehlikeye atmaz. Aynı şey Cosmos için de geçerlidir.

Sonuç olarak Terra‘nın bizim altyapılarımızdan yararlanması bizi tek bir parça yapmaz, Cosmos ekosistemi bu yıkımdan herhangi bir zarar görmedi diyor.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article