Ters Omuz Baş Omuz (TOBO) Formasyonu Nedir?

2 years ago 102

Ters Omuz Baş Omuz (TOBO) formasyonu aslında Omuz Baş Omuz (OBO) modelinin tam tersi olarak karşımıza çıkıyor. TOBO’da baş ve omuzların üst kısımları, düşüş trendindeki bir piyasada geri dönüşleri tahmin etmek için kullanılıyor. TOBO, karşımıza “Inverse Head & Shoulders” ismi ile de çıkabilir.

Inverse Head & Shoulders Nedir?

Bir kripto para birimi düşüş trendindeyken aşağıdaki hamleleri sırası ile yaptığında TOBO modelinin oluştuğunu görüyoruz:

  • Fiyat bir düşüş yaşar ve sonrasında yükselir
  • Daha sonra yükselişi başka bir düşüş takip eder, bu düşüş bir önceki düşüşten daha derin gerçekleşir
  • Bu düşüşü başka bir yükseliş takip eder
  • Daha sonra yaşanacak bir düşüşün ardından yükseliş gelir

Bir TOBO oluştuğunda fiyat, boyun çizgisinin direncinin üzerine çıktığında yatırımcıların genellikle long yani uzun pozisyonlar açma eğiliminde oldukları görülüyor. Bu noktada 1. ve 3. dip seviyenin omuz noktaları olarak kabul edildiğini ifade edebiliriz. İkinci dip ise baş olarak değerlendiriliyor. Boyun çizgisi olarak da bilinen direncin üzerindeki bir hareket, keskin bir yukarı hareketin sinyali olarak kullanılıyor.

Bu noktada yatırımcılar, yukarı yönlü bir kırılım geleceğini, hacimlerdeki artışa bakarak değerlendiriliyor. Eğer yukarı yönlü hamle hacimli bir şekilde geldiyse düşüş trendinin tersine döneceği yorumları yapılıyor.

TOBO’da Nasıl İşlem Yapılır?

Yatırımcılar genellikle TOBO’da  boyun çizgisinin hemen üzerine satın alma emri veriyor. Bu da yatırımcının ilk kırılımda alım yapmasını sağlıyor. Ayrıca trader’ların bu modeli alım-satım işlemleri ile kar elde etmek amacı ile kullandıkları da görülüyor.

Buna ek olarak yatırımcıların kırılım çizgisine kadar bekledikleri ve aslında kendilerini garantiye almak istedikleri de görülüyor. Alternatif olarak, kırılan boyun çizgisine veya hemen altına bir limit emri yerleştirilebilir ve fiyatta bir geri çekilme üzerinde işlem gerçekleştirmeye çalışılabilir.

Yatırımcıların teknik modelleri değerlendirirken sadece tek bir modele bağlı kalmamalarının ve temel analiz ile işlemlerini desteklemelerinin önemli olduğunu belirtmekte fayda var.

Read Entire Article