Tether (USDT) Hakkında Ağır Suçlamalar! USDT Güvenilir Mi?

2 years ago 88
Okuma Süresi: 4 Dakika

Tether CTO’su Paolo Ardoino, son günlerde UST çöküşüyle birlikte alevlenen tartışmalara katıldı. Canlı yayında tartışmanın dozu da arttı. Kripto para yatırımcıları tarafından en fazla ilgi gösterilen stablecoin olan Tether, bu ay yaşanan UST çöküşüyle birlikte yaklaşık 10 milyar dolarlık çıkışa şahit oldu.

Tether (USDT) Yalan Mı Söyledi?

Eski milyar dolarlık hedge fon yöneticisi ve Peter Lynch asistanı George Noble ile hararetli bir Twitter Spaces sohbetinde Ardoino, Tether’in bir yatırım programını ifşa etmeyi reddetmesi hakkında sorgulandı. 10 dakikalık konuşma sırasında Noble, Ardoino’ya Tether’in varlıklarının tam bir açıklamasını yayınlayarak eleştirmenleri susturmak konusunda neden ilgisiz göründüğünü sordu ve rutin açıklamaların diğer tüm endüstrilerde standart olduğunu vurguladı.

Tether rezervlerinin büyük kısmının kolay nakde çevrilebilecek varlıklarda olduğunu söylüyor.

Sohbet gittikçe daha hararetli bir hal aldı ve tartışmaya dönüştü. Noble, Tether’in neden hiçbir zaman bir denetim yayınlamadığı veya Tether’in varlıklarının adlarını vermediği konusunda Ardoino’ya ciddi baskı yaptı.

Ayrıca şunları söyledi;

“Mahkeme belgelerine bakarsanız, Tether’in geçmişte yalan söylediği kanıtlanmış bir gerçektir… Eleştirmenleri uzaklaştırmanın en kolay yolu, başka herhangi bir sektördeki herhangi bir şirketin yapacağını yapmaktır”.

Tether Güvenilir Mi?

Şirketin CTO’su Ardoino daha fazla detay açıklamak için çalıştıklarını söylese de USDT’yi destekledikleri rezervlerle alakalı henüz istenen bilgileri paylaşmadı. Ardoino, Noble’ı soğukkanlılığını kaybetmekle suçladı ve Tether’in neden eleştirmenlerini susturması gerektiğini de sordu. Müşterilerin Tether’i kullanmaktan tamamen mutlu olduklarını iddia etti.

Bir tweet dizisinde Noble, Tether’in büyümesini 2001 çöküşünden önce Enron’daki artışla karşılaştırdı. Noble, Tether gibi, Enron’un üst düzey personeli, halktan gelen bilanço veya nakit akışı tabloları taleplerine yanıt vermeyi sürekli olarak reddetti.

Bu ay 10 milyar doların üzerinde Tether itfası gerçekleşti. Ve yatırımcılar Terra UST’ye benzer bir çöküşte tüm paralarını kaybetmemek için USDC veya BUSD gibi alternatiflere yöneldi. Elbette tüm bunlar Tether’in güvensiz olduğu anlamına gelmiyor ancak geçmişte yaşanan olumsuz gelişmeler birçok kripto para yatırımcısının şirkete daha az güvenmesine sebep oluyor.

Tether, “Tether Assurance Consolidated Rezerv Raporları” adını verdiği varlıklarının periyodik “anlık görüntülerini” yayınlar. Bu anlık tasdikler tam bir denetim değildir. Geleneksel para piyasası fonları, Tekdüzen Menkul Kıymetler Tanımlama Prosedürleri Komitesi (CUSIP) numaralarıyla birlikte eksiksiz finansal açıklamalar sunar. Örneğin, Amerikan Bankacılar Birliği ve Standard and Poor’s Global Market Intelligence, CUSIP Global Services aracılığıyla CUSIP numaralarını yayınlar. CUSIP numaraları, her bir finansal aracın ihraççısı ve türü hakkında kesin bilgi sağlar. Böylece bir şirkete yatırım yapan insanlar bilançodaki varlıkların gerçekten orada olup olmadığından emin olabilir.

ABD Hazine Bakanı Yellen, bu konuya ay başında değinerek “yıl sonuna kadar stablecoin düzenlemesini çıkarmalıyız” dedi. ABD’li düzenleyicilerin istediği şey, stablecoin ihraç eden Tether gibi şirketlerin banklara benzer denetimlere tabi tutulmasıdır.

Tether ve Şüpheli Transfer

Tether daha önce elinde bulundurduğu varlıkların tasdikini yayınlamıştı. Friedman LLP tarafından yapılan bir tasdik, Tether’in 15 Eylül 2017’de bir banka hesabında 382.064.782 dolar olduğunu tespit etti.

Ancak Noble, Tether‘i bu tasdik almadan önce bir hesaba para aktarmak ve tasdikten sonra parayı geri taşımakla suçladı. New York Başsavcısı’nın Tether ve Bitfinex hakkındaki soruşturması, gerçekten de Bitfinex’in Friedman LLP’nin tasdikinden sadece birkaç saat önce banka hesabına 382 milyon dolar aktardığını doğruladı.

Tether, defalarca bir denetim gerçekleştirme sözü verdi, ancak defalarca bir denetim gerçekleştirmeyi başaramadı. Friedman LLP, 2018’de Tether’in mali durumunu tam olarak denetleyecekti. Ancak Tether’in mali durumuyla ilgili tüm ayrıntıları açıklamaya isteksiz olduğunu kanıtlayınca iki şirket aniden yollarını ayırdı. Tether ve Bitfinex daha önce yakın ilişkileri gibi konularda yalan söyledi. Bitfinex’ten Phil Potter daha sonra Bitfinex’in aslında Tether’de bir hisseye sahip olduğunu itiraf etti. Bugün yaygın bir bilgi olmasına rağmen, Tether bu sırrı yıllarca yakından korudu. Bitfinex’in Friedman LLP’nin tasdikinden önce Tether’in banka hesabına para transferi, her iki şirketin de birbirini korumaya istekli olduğunu gösterdi.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article