“The Big Short” Yatırımcısı Burry’den Kripto Paralar için Kıyamet Öngörüsü

2 years ago 91

Dünyaca ünlü "The Big Short" filminde hikayesi anlatılan ve 2008 ekonomik krizinde elde ettiği servetle tanınan Michael Burry, 2008 küresel ekonomik krizi seviyesinde yeni bir ekonomik kriz öngörüsünde bulunarak yatırımcıları korkuttu.

Michael Burry'nin Ekonomik Kriz Öngörüsü

Kripto para piyasaları son 24 saatte sert şekilde düştü ve düşüş eğiliminin sürmesi bekleniyor. Özellikle en büyük kripto para Bitcoin'in son 24 saatte yüzde 5'in üzerinde düştüğü ve 19 bin doların altına gerilemesi uçurumun dibinde olduğu şeklinde yorumlanıyor. Kripto paralardaki son çöküş, tecrübeli yatırımcı Michael Burry'yi 2008 ekonomik krizi seviyesinde bir ekonomik kriz öngörüsünde bulunmaya itti. Tecrübeli yatırımcı Michael Burry, 2008'deki konut ve yüksek faizli ipotek krizini öngören ve buna göre pozisyon alarak büyük bir servet elde eden birkaç yatırımcıdan biriydi. Bu bakımdan yaptığı analizler ve öngörüler yakından takip ediliyor. Burry'nin son ekonomik kriz öngörüsü, birden fazla faktöre dayanırken, büyük kriz öngörüsünün kripto para piyasalarındaki son çöküşün hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

Bitcoin, son 7 gün içerisinde yüzde 7'den fazla düşerken, Ethereum'un The Merge güncellemesi gerçekleşen ilk güncelleme ile başarılı bir başlangıç ​​yapmasına rağmen ETH fiyatı son derece sert düşüş eğilimi göstererek 24 saatte yüzde 9'a yakın düştü. Dogecoin, Solana, Polkadot, Polygon ve Ethereum Classic gibi birçok altcoin de yüzde 5 ila yüzde 15 arasında değişen oranlarda düştü. Kripto paralardaki çöküş, Burry'nin ekonomik kriz öngörüsünü besleyen faktörlerden sadece biri. Ona göre, özel amaçlı bir satın alma şirketi (SPAC) piyasalarındaki çöküş ve hisse senedi piyasalarındaki çöküş büyük ekonomik kriz öngörüsünü destekliyor.

Burry'nin 2008 ekonomik krizi seviyesinde bir ekonomik kriz öngörüsündeki en önemli faktörlerden biri de içinde bulunulan enflasyon çıkmazı. ABD'nin Tüketici Fiyat Endeksi, enflasyonun rekor seviyelerde olduğunu gösterirken, Federal Rezerv (Fed) enflasyonla mücadele için niceliksel sıkılaştırma ve faiz artırımları yapıyor. Fed başkanı Jerome Powell, son Jackson Hole Sempozyumu konuşmasından hane halkından ve şirketlerden Fed'in enflasyon karşısındaki savaşı sırasında acı çekici süreç için hazır olmalarını istemesi aslında krizin derinleşeceğinin en önemli göstergesi olmuştu.

ABD Ekonomisi için Sırada Ne Var?

ABD ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor. ABD ekonomisi yalnızca rekor seviyelere dayanan enflasyonla değil, aynı zamanda bir resesyon tehdidi ile karşı karşıya. Küresel piyasalarda ve kripto para piyasalarında şu anda gözler 13 Eylül'de 15.30'da açıklanacak olan TÜFE verilerine çevrilmiş durumda. Son TÜFE verileri ABD'de enflasyonun düşüşe geçtiğini gösterdi. Bu bakımdan gelecek hafta açıklanacak olan ABD'de Ağustos ayına ilişkin TÜFE verilerinin enflasyonun gerçekten düşüşe geçtiğinin teyiti olabileceğinden dolayı önemi büyük.

CME Fed Watch aracı şu anda Fed'in 21-22 Eylül'deki FOMC toplantısından yüzde 75 ihtimalle 75 baz puanlık başka bir faiz artırımı kararı çıkacağını işaret ediyor. Ancak son TÜFE verilerinin olumlu gelmesi yani beklentilerin altında kalması Fed'in şahin tutumundan kısmen güvercine dönmesine neden olabilir.

Read Entire Article