Three Arrows Capital Olayının Perde Arkası: Neler Yaşandı?

2 years ago 94

Geçtiğimiz birkaç hafta,  çok deneyimli piyasa katılımcıları için bile zor bir süreçti. Kripto piyasası büyük değer kaybetti ve bazı oyuncular piyasadan tamamen çıkış yaptı. Ancak bu sefer bu oyuncular arasında Singapur merkezli kripto hedge fonu Three Arrows Capital (3AC) gibi büyük isimler de var.

3 Milyon Dolarlık Zarar

3AC, 2012 yılında Columbia Üniversitesi'ne birlikte devam eden ve daha sonra bankacılık devi Credit Suisse'de meslektaş olarak çalışan Kyle Davies ve Su Zhu tarafından kuruldu. Yıllar içinde 3AC; LUNA, Aave, Avalanche, BlockFi, Deribit ve Solana dahil olmak üzere çok sayıda projede pay sahibi olarak sektördeki en iyi oyunculardan biri haline geldi. Şirket büyüdükçe, piyasada daha riskli hamleler yapmaya başladı ve LUNA Mayıs ayında deyim yerindeyse çöktüğünde, 3AC de büyük bir darbe aldı.

Bu olaylardan sonra 16 Haziran'da Financial Times, 3AC'nin marj çağrılarını karşılayamadığını bildirdi. Birkaç gün sonra Wall Street Journal, 3AC'nin kripto komisyoncusu Voyager Digital'den aldığı 665 milyon dolarlık ödünç parayı geri ödemeyebileceğini bildirdi. Tüm bunların ardından Voyager Digital iflas başvurusunda bulunmak zorunda kaldı ve CEO Ehrlich, 3AC'den geri ödemelerin gelmesinin ana neden olduğunu açıkça belirtti. 3AC'nin marj çağrılarını karşılayamaması ise sektörde daha büyük sorunlara yol açtı. 27 şirket bu durumdan etkilendi ve 3 milyar dolardan fazla zarar oluştu.

3AC Olayının Perde Arkası

Bu olaylardan önce 3AC kripto varlıklarında yaklaşık 18 milyar dolar yönetiyordu ve bu da firmayı önemli bir pozisyona taşımıştı. Bu muazzam miktar, Ethereum (ETH) ve Avalanche (AVAX) gibi başarılı projelere yapılan erken yatırımlarla mümkün olmuştu.

Peki, bu varlıklara sahip böyle bir şirketi iflasa sürükleyen ne olabilir? Uzman isimler bu durumun kötü risk yönetimi, iş ortaklarıyla ilişkilerin doğru yönetilememesi ve açgözlülüğün önemli bir bölümünün karışımı olduğunu ifade ediyor.

3AC'nin sorunlarının başlangıcı, LUNA'nın ve algoritmik stablecoin UST'nin çöküşüne uzanıyor. 3AC,fiyatın birkaç gün içinde neredeyse sıfıra düşmesinden önce yaklaşık 560 milyon dolar ve yaklaşık 600 dolar değerinde iki varlıkta önemli bir konuma sahipti. 3AC, karşı taraf fonları aracılığıyla yüksek kaldıraç kullanarak yukarıdaki pozisyonu oluşturdu ve 3AC, fonları karşı tarafların bilgisi olmadan Anchor Protocol’e koydu.

Zhu Su'nun sosyal medyadaki hesabını silip gözden kaybolmasıyla da aslında her şey gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu, 3AC'nin 60.000 STETH satması gibi durumların yanı sıra, 14 Haziran'da bir 3AC marj çağrısının ilk söylentilerine yol açtı.

Kısa bir süre sonra, haberler 3AC'nin USDC ve USDT'de 189 milyon dolar borç almak için teminat olarak kullandıkları kredi platformu Aave'de yatırılan 245 milyon dolarlık ETH'ye sahip olduğunu ortaya çıkardı. Yani kredi-değer oranı sadece %77 idi. 3AC ne bu krediyi geri ödeyebildi ne de teminatı artırabildi. Ama buradan sonrası daha da kötüye gitti…

3AC Olayından Zarar Görenler

Toplamda, Three Arrows Capital’in 20'den fazla farklı şirkete 3,5 Milyar ABD Doları borçlu olduğu ifade ediliyor ve Cryptoslate’e göre şirketlerden bazıları şu şekilde sıralanıyor:

  • BlockFi: 3AC iflasından sonra büyük kayıplar yaşadı
  • Voyager: 3AC'ye 650 milyon dolar borç verdi
  • Genesis: 3AC'ye 2.36 milyar dolar borç verdi
  • Deribit: 3AC, DRB Panama'nın yatırımcısıydı. 24 Haziran'da İngiliz Virgin Adaları'nda tasfiye başvurusu yapmak zorunda kaldılar
  • Blockchain.com: 3AC'ye 270 milyon dolar borç verdi. Personelin yüzde 25'ini işten çıkardı
  • Finblox: 3AC'nin yatırımcı olduğu firma para çekme işlemlerini kapatmak zorunda kaldı

İflas ve Sonrası

  • 29 Haziran'da bir İngiliz Virgin Adaları mahkemesi, şu anda danışmanlık firması Teneo tarafından denetlenen 3AC'nin tasfiyesine karar verdi.
  • 3AC, bundan kısa bir süre sonra Temmuz başında New York'un Güney Bölgesi'nde Fasıl 15 iflas başvurusunda bulundu.
  • Takip eden günlerde insanlar Su Zhu ve Kyle Davies'in nerede olduklarını ve alacaklılarıyla neden iletişime geçmediklerini sorguladı.
  • 12 Temmuz'da bir ABD bölge mahkemesi, kurucuların iletişim eksikliği nedeniyle 3AC'nin kalan ABD varlıklarını da dondurdu.

Son önemli olay 22 Temmuz'da Su Zhu'nun nihayet sessizliğini bozduğu ve bir Bloomberg News röportajında ​​merka edilen sorularla yüzleşmek zorunda kaldığı zaman meydana geldi. Ona göre, insanlar çok fazla güvenlik duygusuyla uzun süren boğa piyasasında çok rahat davrandılar. Bunun fazla rahatlığa yol açtığını ve LUNA'nın çöküşünü izleyen piyasa kargaşasının 3AC'nin kaldıramayacağı kadar fazla olduğunu iddia etti.

Read Entire Article