Tüm Detaylar! FED Toplantısı ve Kripto Paralar!

2 years ago 125

Yatırımcılar piyasaların daha fazla kayıp yaşayacağından endişeliyken, FED’in karanlık bulutları da görünmeye başladı. Çarşamba günü akşam 21:00’da FED kararlarını açıklayacak. Faiz artırımına kesin gözüyle bakılırken, bilanço azaltılması konusunda yapılacak açıklamalar önemli olacak. Bu hafta piyasalar FED’in gazabına mı uğrayacak?

FED ve Piyasalar

4 Mayıs’ta ABD ekonomi politikasına ilişkin bir karar verilmesiyle birlikte, piyasalar kendilerini merkez bankası politikasıyla uyumlu hale getirmeye çalışırken önümüzdeki günlerde beklenmedik tepkiler görebiliriz. Makro piyasalar ABD Federal Rezerv toplantısı yaklaşırken gergin. Enflasyon dünya çapında hızla yükselirken, Başkan Jerome Powell’ın önceki vaatlerini yerine getirmesi ve önemli faiz artırımlarını açıklaması bekleniyor.

Açıklanacak kararların şiddeti elbette merak konusu ancak önemli olan piyasaların halihazırda çeşitli seçenekleri “fiyatlandırıp fiyatlamadığı” ile ilgilidir. Herhangi bir şokun piyasalarda en azından geçici bir volatiliteye yol açması muhtemeldir ve son altı ay içinde kripto da bir istisna olmadı. Bu nedenle dikkatler 3 ve 4 Mayıs tarihlerinde yapılacak Federal Açık Piyasalar Komitesi (FOMC) toplantısında.

Alex Krueger şunları söyledi;

“Önce Fed geldi. Sonra Netflixpocalypse. Sonra Rus işgali. Sonra yaptırımlar. Sonra Fed ve şimdiye kadarki en büyük hazine çöplüğü. Fed’in çarşamba günü yapacağı açıklamalar piyasanın kaderini belirleyecek”.

Krueger, nicel sıkılaştırma (QT) olarak bilinen bir politikaya atıfta bulunuyordu. QT, Fed’in 9 trilyon dolarlık bilançosunu azaltmak amacıyla ekonomik desteği geri çekme hızını açıklıyor.

Önümüzdeki hafta, Nisan ayı için ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerinin yayınlanmasıyla birlikte odağın yeniden enflasyona kaydığını göreceğiz.

Bitcoin 28.000 Dolar Olur Mu?

Aylık kapanış 37.600 dolarda yapıldı. Bu kripto para yatırımcıları için bir seviye değil. Son toparlanmaya rağmen piyasalarda halen 2021 yılının heyecanından eser yok. Hacim düşük ve fiyat aşağıda kalmaya aylardır devam ediyor. Nisan ayının daha iyi performans sağlayacağına dair beklentiler önceden yüksekti, ancak sonunda 2022, zincir üstü izleme kaynağı Coinglass’tan gelen verilere göre %17,3’lük toplam kayıpla Bitcoin‘in en kötü Nisan ayını yaşadık. Tarih bazen tekerrür etmiyor.

Analistlere göre 35 bin doların altında bir kırılma, çıkış için aceleye neden olabilir. Popüler kripto para analisti Chris Dunn şunları söyledi;

“Öngörmek riskli, tepki vermek daha iyi… 26 bin dolarlık bir dip görmeyi çok isterim”.

Analist Matthew Hyland, Bitcoin’in hacim profiliyle ilgili birkaç tweet’ten birinde, “Kapitülasyondan bahsetmeye gelince, Bitcoin‘in 30 bin doların altına inmesi gerektiğine inanıyorum” dedi.

Geçen yılın Mayıs ayından bu yana BTC’yi 30 bin dolara getiren düşük hacim. Düşük hacim = alıcı ve satıcıların düşük cirosu. 30 bin altı, 2021’in başlarında 65 bin öncesi satın alan alıcıların kilidini açacak”.

Hyland, düşük hacimli piyasaların daha büyük fiyat dalgalanmaları görmeye eğilimli olduğunu ve mevcut seviyelerde genel katılım eksikliği nedeniyle katılımı yeniden canlandırmak için önemli bir BTC fiyat düşüşü gerekebileceğini açıkladı.

DXY ve Bitcoin

Nisan gelip geçmiş olabilir, ancak ABD doları endeksinin (DXY) yüksek seviyelerde kalması iyi değil. 29 Nisan’da tek bir konsolidasyon günü çoktan tarih oldu ve 2 Mayıs’ta DXY, doların gücünün en yüksek seviyesine ulaştığı bir kırılmayı sürdürmeye çalışıyordu. Şu anda, Bitcoin ve DXY arasındaki ters ilişki endeks 102 DXY direnç seviyesinin üzerinde kalırsa, Bitcoin’in zayıflamasının devamı anlamına gelecek.

Yükselen DXY, para politikasının sıkılaştırılmasına atfedilebilir. Eğer böyle devam ederse en iyi ihtimalle 35.000 dolar seviyelerini görebiliriz. USD’nin gelişimi büyük ölçüde Fed’in hareket tarzına bağlı. Mayıs ayı başındaki olası 50 baz puanlık faiz artışı DXY‘yi güçlendirebilir.

Sorumluluk Reddi: Bu yazıda yer alan bilgiler kesinlikle yatırım tavsiyesi içermez. Yatırımcılar, kripto para birimlerinin yüksek volatilite ve dolaysıyla risk taşıdığının farkında olmalı, kendi araştırmaları doğrultusunda işlemlerini gerçekleştirmelidir.
Read Entire Article