Hacim bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance'ın kurucusu ve CEO'su Changpeng Zhao, Binance Blockchain Week Paris 2022 etkinliğinde yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Zhao, Fransa'nın başkenti Paris'in Avrupa'da ve dünyanın büyük bir bölümünde kripto paralar için finans merkezi olduğunu söyledi.
"Kripto Paralar için Finans Merkezi"
Dev kripto para borsası Binance'ın kurucusu ve CEO'su Changpeng Zhao, Avrupa Birliği'nin (AB) önemli bir dönüm noktası niteliğindeki kripto varlık piyasaları yasasının (MiCA), altın veya ABD doları gibi diğer varlıkların değerine sabitlenmiş stablecoin'ler için biraz katı olduğunu belirterek, "Yasa tasarısı, piyasadaki likiditenin yüzde 75'ine sahip ABD dolarına endeksli stablecoin'leri kabul etmiyor" dedi. Her şeye rağmen MiCA'yı "fantastik" bir yasa olarak nitelendirirken Zhao, diğer yargı bölgelerinin referans alacağını ve bundan dolayı kripto para düzenlemesinde "küresel standart" olarak görülmesini beklediğini belirtti.
Haziran ayında AB milletvekilleri, kripto para şirketlerinin Avrupa bloğunun 27 üye ülkesinde tek bir lisansla faaliyet göstermesine izin verecek olan MiCA'nın baz maddelerine yeşil ışık yakmışlardı. Sektördeki bazı önemli isimler, birer ödeme aracı olarak yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan stablecoin'lere ilişkin MiCA'nın getirdiği yasal üst sınırın özellikle Euro ile fiyatlandırılmayan varlıklar için piyasaları kısıtlayabileceğinden kaygı duyduklarını ifade ettikleri görüldü.
Tüm bunlarla birlikte Zhao, Fransa'nın başkenti Paris'in muhtemelen Avrupa'da ve dünyanın büyük bir bölümünde kripto paralar için finans merkezi olduğunu, Fransa'daki endüstrinin önümüzdeki beş yıl içinde daha düşük vergilendirme ve çok daha kolay iş kanunları ile büyük bir çıkış yapmasını beklediğini söyledi.
Kripto para borsası Binance, Mayıs ayında Fransa'nın sermaye piyasası düzenleyicisi Autorité des Marchés financiers (AMF) ile Dijital Varlık Hizmet Sağlayıcısı (DASP) lisansını aldığını duyurmuştu. Binance, aldığı lisans ile ülkede kripto varlıkları saklama, bu tür varlıkların alım, satım ve takasını kolaylaştırma ve onlar için bir ticaret platformu işletme yetkisine kavuşmuş oldu.
Türkiye ve Kripto Paralar
Erkan Öz, Cemil Şinasi Türün ve İsmail Hakkı Polat gibi konunun uzman isimleri, kripto paraların kullanımında dünyada dördüncü, Avrupa’daysa ilk sırada yer alan Türkiye'nin kripto paralar için finans merkezi olmasını sağlayacak çalışmalar yapılması gerektiğini savunurken, Zhao'nun Paris'i kripto paralar için finans merkezi olarak göstermesi Türkiye'nin büyük bir fırsatı kaçırmak üzere olduğunu gösteriyor.
Türkiye'nin kripto paralar için finans merkezi olmasının önündeki en büyük engel olarak kripto paraların düzenlenmemiş olması, üzerinde çalışılan düzenlemelerin tasla metninin arzu edildiği gibi yapıcı olmaması gösteriliyor. Merkez Bankası'nin 2021 yılında aldığı kripto para kararı da kripto paralar için finans merkezi anlatısının önüne geçiyor. Merkez Bankası, 2021 yılında Bitcoin gibi kripto paraların Türkiye’de ödeme aracı olarak kullanılmasını yasaklanmıştı. Kripto para borsaları yasak kapsamında tutulmasa da, yasakla birlikte bu alanda iş modeli geliştirilmesinin önüne geçildi.
Türkiye'de kripto para piyasalarına yapılacak düzenlemelerle ilgili çalışmalar sürerken, AB ülkelerinin kripto paraların düzenlenmesine ilişkin yapıcı girişimlerinin sektörün önemli oyuncularını bölgeye çekmek için yeterli olduğunu ortaya koyuyor.