Ülkemizde yaşanan deprem felaketinin derin üzüntüsünü yaşıyor hayatını kaybedenlerin yakınlarına baş sağlığı ve deprem felaketinin etkisini yaşayan tüm vatandaşlarımıza acil şifa diliyoruz...
Deprem felaketi ile ortaya çıkan acil ve bundan sonraki süreçte doğacak tüm ihtiyaçlar doğrultusunda kripto para dünyasında başlatılan yardım organizasyonları bazı kötü niyetli kişi veya kişilerin dikkatini çekmiş durumda. Bu noktada özellikle kripto para bağış cüzdanlarına bağış yaparken dikkatli olmak gerekiyor. Güvenlik uzmanları, dolandırıcıların Türkiye'de meydana gelen deprem felaketi üzerinden insanlara bağış yapmaları konusunda çağrılarda bulunarak kandırmaya çalıştıkları konusunda uyarıyor.
Dolandırıcıların Yeni Hedefi: Deprem İçin Kripto Para Bağışı
Dolandırıcılar, Türkiye'de 31 binden fazla insanımızın hayatını kaybettiği deprem felaketiyle ortaya çıkan acil ve bundan sonraki süreçte doğacak tüm ihtiyaçlar doğrultusunda para topladıklarını iddia ederek hareket ediyor olsalar da aslında toplanan paralar depremzedelere, derneklere ve devlet kurumlarına ulaştırılmak yerine kendi kripto para cüzdanlarına aktarılıyor.
Twitter'da bazı hesapların bağış yapılması talebiyle kripto para cüzdanlarının bağlantılarının yanı sıra sarsıcı görüntüler ve videolar paylaşarak insanları tuzaklarına çekmeye çalıştıkları görülüyor. Bir hesap, yıkılan binaların arasında küçük bir çocuğa satılan bir itfaiyecinin görüntüsüyle kısa süre içinde sekiz kez aynı çağrıda bulundu. Ancak kullanılan görsellerin hiçbiri gerçek değildi. Görsellerin tamamı yapay zeka yazılımı Midjourney kullanılarak oluşturulmuştu.
Yapay zeka tabanlı görüntü oluşturucuları sıklıkla hatalı çıktılar verirler ve Twitter'daki kullanıcılar söz konusu görseldeki itfaiyecinin sağ elinde altı parmak olduğunu fark etmekte gecikmedi. Bunu doğrulamak için aynı yazılım kullanılarak benzer görüntüler üretmesi istendi. Midjourney'den "deprem sonrasında küçük bir Türk çocuğunu kurtaran ve Yunan bayrağı bulunan kask takan bir itfaiyeci görüntüsü" üretmesi istendi ve yapay zeka tabanlı görüntü oluşturucu yazılımı kendilerine aşağıdaki görüntüleri verdi:
Öte yandan kripto para bağış cüzdanı olarak gösterilen kripto para cüzdanlarından birinin 2018'den itibaren dolandırıcılık ve spam tweet'lerinde kullanıldığı tespit edildi.
Dolandırıcılar, Twitter, YouTube, Facebook ve TikTok gibi birçok sosyal medya platformunda insanları dolandırmak için çeşitli girişimlerde bulunuyorlar. Twitter'daki bazı dolandırıcıların hedeflerine ulaşmak için resmi kuruluşlar ya da haber kaynakları gibi görünen sahte afet yardım hesapları oluşturdukları, topladıkları bağışları kendi PayPal hesaplarına ve kripto para cüzdanlarına aktardıkları görülüyor.
Dolandırıcılıktan Nasıl Korunulur?
İlk olarak sosyal medya üzerindeki kurumların ve derneklerin resmi hesaplarından paylaşılan kripto para bağış cüzdanları dışında hiçbir paylaşımı dikkate alınmaması gerekiyor. Örneğin Ahbap'ın başlattığı kripto para bağış kampanyası için direkt Ahbap'ın resmi internet sitesindeki paylaşımlarda yer alan kripto para cüzdan adreslerine bağış yapılmalı. Aynı şekilde yerli kripto para borsalarından BtcTurk ve Paribu'nun başlattığı kripto para bağış kampanyası için resmi sosyal medya hesapları ve internet sitelerinde yer alan duyurular ve paylaşımlar takip edilerek belirtilen kripto para cüzdanlarına bağış yapılmalı.
Ayrıca bazı dolandırıcıların gerçek derneklere veya devlet kurumlarına bağlı olduklarını iddia ettikleri gerçeğine de dikkat etmek gerekiyor. Söz konusu derneklere veya devlet kurumlarına kripto para ile bağış yapmak için resmi internet sitelerine bakılmalı ve doğrudan orada belirtilen kripto para cüzdanlarına bağış yapılmalı.
Bir dolandırıcılık şüphesi olması durumunda, platform üzerindeki paylaşımı ilgili sosyal medya platformuna bildirmeli, söz konusu paylaşımı paylaşarak çevrenizdekileri dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarmalı, konuyu derneklere ve devlet kurumlarına bildirmeli ve CİMER gibi kanallar üzerinden ilgili birimlere ihbarda bulunulmalı.