Ukrayna’ya Bir Destek Daha: Kripto Dünyasından Bağış Yağıyor!

2 years ago 119

Rusya’nın Ukrayna’ya askeri çıkartma yapması kararından sonra hem küreselde Rusya’ya tepkiler artmıştı hem de Ukrayna için destekler çığ gibi büyümüştü. Tüm bunlara kripto dünyası da tepkisiz kalmadı ve hem kripto borsalarından Rusya’ya gelen yaptırımlar hem de Ukrayna’ya yapılan bağışlarla kripto ekosistemi, bu tarz kritik kriz durumlarında ne kadar önemli olduğunu ispatlamıştı. Yapılan bağışlara yeni bir tane daha kripto borsası olan Kraken’den geliyor. Kraken, platformda kayıtlı olan her Ukraynalı kullanıcı için 1.000 dolarlık Bitcoin (BTC) hediye edeceğini duyurdu.

Kripto Evreninden Tam Destek

Daha önce başka bir kripto borsası olan FTX de aynı yolla kendi platformlarında bulunan Ukraynalı kullanıcılara 25’er dolar vereceğini açıklamıştı. Yardımlar bunlarla sınırlı kalmamış, Ukrayna’nın Bitcoin ve Ethereum cüzdanlarına milyonlarca yardım gönderilmiş ayrıca NFT bağışları da yapılmıştı.

Tüm bunların ötesinde ise bazı borsalar, Rus kullanıcıları platformda kısıtlama ve yeni Rus kullanıcıların kayıtlarını askıya alma işlemleri ile de yaptırımlarda bulunmuştu. Örneğin WhiteBit, CEX io gibi platformlar bu yaptırımları başlatarak Ukrayna’ya destek olmayı amaçlamışlardı. Bununla beraber Coinbase ve Binance gibi kripto piyasasının dev borsaları ise hükümetlerin yaptıkları dolayısıyla vatandaşların cezalandırılamayacağını savunuyor ve yaptırımları reddediyordu.

Kriptonun Kriz Durumlarına Etkisi

Ancak daha sonrasında Coinbase de olabilecek yasadışı işlemleri engelleyebilmek adına, 25.000’den fazla Rus cüzdanını platformlarında engelleyeceklerini ve hatta incelenme başlatılması adına yetkili kurumlara bu adres bilgilerinin iletileceğini açıklamıştı. Bununla beraber Binance etkili bir yaptırım yolunu tercih etmemesi duruşuna devam ediyor.

Öte yandan Ruslar ise SWIFT’in yaptırımları sonrası daha çok kripto para birimlerine yöneliyor ve Rusların işlem yapabileceği borsalardaki etkileşimleri artıyor. Kripto para birimleri sadece Ruslar için değil Ukraynalılar için de çözüm oluyor. Bağışların ötesinde Ukraynalılar, ATM kullanamadıkları ve savaş şartları gereği kısıtlandıkları kriz durumunda çözümü Bitcoin (BTC) ve diğer kripto para birimlerinde buluyor. Uzmanlar, Rusların kaynaklarının azaltılması adına yaptırımları destekliyor. Kripto piyasası ise Ukrayna’ya açılan sebepsiz savaş karşısında sessiz kalmıyor ve desteklerine devam ediyor.

Read Entire Article